Dossier MKZ30 maart 2001

Noorwegen verlengt invoerverbod

Europarlement wil
vaccinatie tegen mkz

BRUSSEL – In het Europees Parlement tekent zich een meerderheid af voor een soepeler beleid voor vaccinatie tegen mond- en klauwzeer. Waarschijnlijk zal het parlement volgende week een resolutie aannemen om inentingen tegen de besmettelijke veeziekte mogelijk te maken in gebieden waar ze nog niet is uitgebroken.

Zowel de christen-democraten als de liberalen en de groenen hebben resoluties van dergelijke strekking in voorbereiding. De socialisten gaan vooralsnog minder ver. Zij willen wel een studie van de Europese Commissie naar opheffing van het vaccinatieverbod.

Ook een aantal landbouworganisaties, waaronder LTO-Nederland, wil volgende week bij Europees commissaris Byrne van Volksgezondheid gaan aandringen op het schrappen van dat verbod. Overigens is het wijzigen van het vaccinatiebeleid een bevoegdheid van de landbouwministers van de EU-lidstaten. Het europarlement kan alleen druk op hen uitoefenen.

De EU is in 1991 gestopt met het preventief vaccineren van vee tegen mkz, omdat dat nadelig was voor de internationale handel. Ingeënte dieren vertonen namelijk dezelfde antistoffen als zieke beesten.

Maar volgens europarlementariër Maat (CDA) bestaan er inmiddels testmethodes waarmee een onderscheid gemaakt kan worden tussen ingeënte en zieke dieren. Vaccinatie hoeft volgens hem dus niet te leiden tot het ruimen van dieren.

De EU gaf het Verenigd Koninkrijk woensdag toestemming in enkele door mkz getroffen regio's runderen in te enten, om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Het vlees van de ingeënte dieren mag echter niet op de markt komen.

Het europarlement zal er volgende week ook op aandringen dat dieren in dierentuinen tegen mkz gevaccineerd moeten kunnen worden. Tot dusver verzet de EU zich daartegen.

Verbod verlengd
De regering van Noorwegen heeft gisteren het invoerverbod voor vlees en vleesproducten uit de vijftien landen van de Europese Unie met drie weken verlengd. Dat meldt het persbureau NTB. Het verbod liep gisteravond om 24.00 uur af.

De lange tijd die in Groot-Brittannië tussen de diagnose van mkz en het opruimen van de geïnfecteerde dieren ligt, is van doorslaggevende betekenis geweest voor de verspreiding van het virus. De epidemie was daardoor niet meer onder controle te houden, hebben twee adviseurs van de regering-Blair tegen de krant The Times gezegd.