Dossier MKZ27 maart 2001

Rabo voorziet
groot effect mkz
op economie

UTRECHT – Het economisch effect van mond- en klauwzeer kan enkele malen groter worden dan van de varkenspest, die in 1997 de economische groei met een half procent drukte.

Dat kan gebeuren als het virus in Nederland op dezelfde manier zal uitzieken, aldus directeur H. van de Kerk van Rabobank Nederland gisteren tijdens een bijeenkomst van landbouwjournalisten.

De directeur vindt het echter nog te vroeg om de huidige omzetschade en kosten door de recente vervoersverboden te schatten. „Dat zou volstrekt speculatief zijn”, aldus Van de Kerk. „Als mond- en klauwzeer beperkt blijft, mogen we onze handen dichtknijpen. Maar je mag niet uitsluiten dat we er nog lang niet zijn.”

Een lichtpuntje is volgens Van de Kerk dat nu een discussie wordt begonnen over het vaccineren van dieren. Ook blijkt momenteel het economisch belang van een gezonde veestapel, aldus Van de Kerk.

De directeur zei er vanzelfsprekend voorstander van te zijn dat de overheid de omzet- en gevolgschade aan de boeren zou vergoeden. „Maar dat zit niet in het systeem, dus daar ben ik niet optimistisch over.”

De besmettelijke veeziekte zal de positie van de Rabobank zelf niet treffen, zo maakte ook bestuursvoorzitter H. Smits duidelijk. De grootste agrarische bank van Nederland passeerde vorig jaar de grens van 40 miljard gulden aan leningen aan boeren en tuinders. Vooral glasbloementeelt en bloembollen namen meer geld op, alleen de financiering van de varkenssector liep terug.