Magneet 10 jaar

Magneet, 6 januari 1994

Broers Nobel hebben hun kamer behangen met verkiezingsbiljetten

Van Mierlo boven het bed

Boven de voordeur van de familie Nobel uit Oud-Beijerland hangt het oranje biljet van SGP, GPV en RPF voor de Europese verkiezingen. In de kamer van Arjan en Hans valt daarentegen het eerst een poster met het gezicht van Van Mierlo (D66) op. „De lelijkste poster die we hebben”, vinden de beide broers. De jongens sparen sinds enkele jaren verkiezingsbiljetten.

Stemmen mogen ze nog lang niet. Omdat ze 14 en 15 jaar zijn, duurt het voorlopig nog even voor het zover is. Spijtig vinden ze het wel. „Met de scholierenverkiezingen op onze school, de Guido de Brès, konden we ook al niet meedoen. Ze deden het alleen in de bovenbouw”, zegt Arjan, haast verontwaardigd.

Het boekwerkje dat naar aanleiding van de gehouden verkiezingen op de Guido is gemaakt, wist Arjan wel te bemachtigen. Het is beland in een van de vele verzamelmappen die de jongens over de verkiezingen hebben aangelegd. Want al mogen ze niet stemmen, zich bezighouden met de verkiezingen doen ze wel.

Zorgvuldig
Het begon allemaal met die ene SGP-poster die bij huize Nobel voor het raam had gehangen. Ruim vier jaar geleden was dat, bij de vorige kamerverkiezingen. De jongens, toen nog basisschoolleerlingen, vonden dat het biljet niet weggegooit mocht worden. Zodoende kwam het terecht in het privébezit van de broers. Een project op school over de verkiezingen deed de belangstelling voor politiek en verkiezingen nog meer toenemen.

Inmiddels zijn ze vier jaar en bijna vier verkiezingen verder. In 1991 werd er gekozen voor de provincie, dit jaar waren gemeente en Tweede Kamer aan de beurt. Donderdag wordt er nog gestemd voor het Europees Parlement. Voor de jongens betekent dat handen vol werk. Heel wat brieven en telefoontjes zijn eraan besteed om de beoogde biljetten te bemachtigen. Het resultaat mag er zijn: meer dan 75 posters, tientallen verkiezingsfolders, stickers, pennen en krantenknipsels zijn zorgvuldig bij elkaar gebracht.

Arjan laat een lijst zien waarop de adressen van de verschillende partijen staan vermeld; via-via gekregen. Samen met Hans belt hij een voor een de adressen af. „Bij de grotere partijen lukt dat aardig”, is zijn ervaring: „Bij die kleintjes is het vaak een heel gedoe”. Grimmig: „Bij de CD hebben ze nog nooit de telefoon opgenomen. We hebben er alleen wat strooifoldertjes van, die ze bij ons op school hadden gedumpt”.

Snugger
De kamer van de twee broers hangt helemaal vol met posters. Van Mierlo kijkt je grijnzend aan als je de deur doorkomt. De SGP is prominent aanwezig. Verder vind je er alle belangrijke partijen en ook enkele kleine partijtjes die bij de afgelopen kamerverkiezingen geprobeerd hebben een zetel te bemachtigen: de Libertarische Partij, de Natuurwetpartij en de Vrije Indische Partij.

Heel opvallend zijn ook de biljetten met het 30 km-verkeersbord. „Die hebben we uit een lantaarnpaal gehaald”, lacht Arjan. „De verkiezingen waren toch al voorbij, dus daar hadden ze niets meer aan”. Hans heeft z'n broer omhoog geholpen om het bord dat hoog in de paal zat, naar beneden te sjorren. Of dat wel mag? „Ummm, niet echt over nagedacht”.

Het in de wacht slepen van een biljet heeft soms heel wat voeten in de aarde. „We belden eens naar de SP. Die man wist niet eens wat-ie moest doen. „O”, zei hij, „dan moet ik een envelop nemen en jullie adres opschrijven. Uhh, dan moet ik natuurlijk ook jullie adres weten. Enne... dan moet ik die posters in de envelop doen”. Erg snugger was die niet”.

Lelijk
Het bijna anderhalve meter hoge biljet van Van Mierlo wist Hans te bemachtigen, toen hij een biljettenplakker bezig zag.

„Ik heb er even bij staan wachten. Toen kreeg ik gelijk die grote poster mee. Achteraf had ik liever een kleintje gehad, want deze is wel erg groot. Zo'n flink hoofd erop is een lelijk gezicht. Zoals die je aankijkt...”

De mooiste verkiezingsposter vinden de verzamelaars nog steeds die van de SGP voor de gemeenteverkiezingen in Oud-Beijerland. „De kerk staat erop en het gemeentehuis, waarmee aangegeven wordt dat kerk en staat samen moeten gaan”. Andere plaatselijke SGP-biljetten voor de gemeenteverkiezingen hebben ze ook: gekregen van leraren en klasgenoten. Die van de Europese verkiezingen, die per abuis een verkeerd nummer had gekregen, hebben ze niet. Hans: „Het is natuurlijk best leuk om die te hebben, maar ik denk dat al die posters vernietigd zijn”.

Noodgedwongen
Na de Europese verkiezingen die donderdag gehouden zullen worden, hebben de jongens even rust. Volgend jaar worden nog wel de provinciale verkiezingen gehouden. Daarna zal de verzamelwoede noodgedwongen op een laag pitje komen te staan.

„Tenzij het kabinet valt”, lacht Hans. „Dat zou ik best leuk vinden. Het levert ons in ieder geval weer een stel posters op”.