Buitenland 30 augustus 1999

„VS willen inbreng heroverwegen

Holbrooke prijst VN
en NAVO in Kosovo

PRISTINA – Richard Holbrooke, de voormalige Balkanonderhandelaar van de Verenigde Staten, heeft tijdens een bezoek aan Kosovo KFOR en de VN-missie in Kosovo geprezen voor hun gezamenlijke pogingen om het etnische geweld in Kosovo te stoppen en een verzoeningsproces op gang te brengen.

„Er zijn nog veel problemen en soms is vrede stichten moeilijker dan een oorlog winnen”, zei Holbrooke na een ontmoeting met de Britse bevelhebber van KFOR, generaal Mike Jackson. „KFOR is hier om een omgeving te creëren waarin de verschillen tussen de diep verdeelde Serviërs en etnische Albanezen op een vreedzame manier weggestreken kunnen worden. De samenwerking tussen generaal Jackson en de VN-vertegenwoordiger Bernard Kouchner is voorbeeldig.”

Holbrookes bezoek aan de Balkan is de eerste buitenlandse reis de hij maakt als ambassadeur van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties. Hij blijft drie dagen in Kosovo en zal daarna doorreizen naar Bosnië en Albanië. Naar eigen zeggen is hij door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, naar de Balkan gestuurd „omdat de VN in Kosovo op de proef worden gesteld als nooit tevoren.” Er wordt echter gespeculeerd dat Holbrooke de situatie in het gebied in ogenschouw moet nemen omdat de Amerikaanse inbreng in de regio zal worden heroverwogen. Er zijn ruim 7000 Amerikaanse manschappen in Kosovo gestationeerd en ruim 6000 in Bosnië.

Het Joegoslavische staatspersbureau Tanjug bekritiseerde Holbrooke omdat hij „met geen enkel woord” verwees naar wreedheden die dagelijks worden begaan tegen de Serviërs in Kosovo. Na een ontmoeting met Servische leiders, onder wie bisschop Artemije, sprak Holbrooke echter zijn bezorgdheid uit over de Servische kerken en kloosters die verwoest zijn.

Kritiek Draskovic
De Servische oppositiepartij van Vuk Draskovic verklaarde gisteren dat KFOR heeft gefaald bij het beteugelen van het etnische geweld in Kosovo, waarmee de partij zich schaarde achter de kritiek van de Joegoslavische president Slobodan Milosevic op de rol van het Westen in Kosovo.

De partij eiste ook dat het hoofd van de VN-missie, Bernard Kouchner, aftreedt, omdat hij vrijdag deelnam aan een protestmars van etnische Albanezen. Zij eisten de vrijlating van etnische Albanezen die door de Servische autoriteiten zijn opgepakt op beschuldiging van terrorisme.

Het Joegoslavische persbureau Beta berichtte dat KFOR gisteren een weg heeft afgesloten van Zuid-Servië naar Gnjilane in Kosovo, waardoor enkele Serviërs familieleden in Kosovo niet meer konden bereiken. Volgens Beta heeft een KFOR-soldaat verklaard dat de wegblokkade een veiligheidsmaatregel was om aanvallen van het UCK te voorkomen. De spanning in het gebied is toegenomen nadat vorige week twee Serviërs vermist raakten.

Zie ook:

Macedonië arresteert Noorse KFOR-officier

Nederland meest kritisch over Kosovo-uitspraken Wereldraad