Buitenland 21 augustus 1999

Serviërs in Orahovac aangehouden

KFOR pakt drietal
oorlogsmisdadigers

ORAHOVAC – Duitse en Nederlandse KFOR-militairen hebben gisterochtend in Orahovac in het zuiden van Kosovo drie vermeende Servische oorlogsmisdadigers opgepakt. Orahovac is de stad waar voorlopig nog de Nederlandse Gele Rijders gelegerd zijn. Zeer waarschijnlijk moeten zij binnenkort plaatsmaken voor Russische militairen.

De Nederlanders zetten gisterochtend het gebied af en trokken een ring rond de plek waar de verdachten waren gelokaliseerd. Duitse eenheden verrichtten daarop de arrestaties, zo meldt de voorlichter van de Nederlandse militairen in Kosovo.

Volgens een verklaring van het hoofdkwartier van KFOR in Pristina worden de mannen verdacht van deelname aan moordpartijen op Albanezen dit voorjaar, wegens plundering en brandstichting. Een onderzoek van weken ging vooraf aan de arrestatie. Die vond plaats op verzoek van de VN-missie in Kosovo, zo deelde het Duitse ministerie van Defensie mee.

Albanezen in de regio hadden herhaaldelijk verklaard dat zich in de omgeving van Orahovac nog Servische oorlogsmisdadigers zouden ophouden. Deze verwijten waren een permanente bron van spanning in de regio. Hetzelfde geldt voor Kosovska Mitrovica in het noorden van Kosovo, dat is verdeeld in een Servisch en in een Albanees deel.

Lijst
Het Kosova Bevrijdingsleger (UCK) heeft de commandant van de Gele Rijders, overste Van Loon in een eerder stadium een lijst overhandigd met daarop meer dan zestig namen van vermeende Servische oorlogsmisdadigers. Een groot deel van hen zou zich nog onder de ongeveer 2500 Serviërs bevinden die bij elkaar zitten in de Servische wijk van Orahovac.

De arrestaties zijn niet verricht op verzoek van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Onderzoekers van het VN-hof zullen desondanks het beschikbare bewijsmateriaal bekijken alvorens te beslissen of er reden is voor een aanklacht, aldus een woordvoerder gisteren.

Na de terugtrekking van de Servische politie uit Kosovo in juni hadden de politietaken er moeten worden waargenomen door een VN-politiemacht, die echter nog onvoldoende op sterkte is. Daarom treedt de door de NAVO geleide vredesmacht KFOR geregeld op als politiemacht. Volgens veel juristen is de VN-resolutie die KFOR een algemeen mandaat geeft voor handhaving van vrede en veiligheid, hiervoor tijdelijk een afdoende juridische basis.