Buitenland 13 augustus 1999

Britten verdedigen Serviërs tegen aanval

Spanning tussen KFOR
en Albanezen groeit

Van onze buitenlandredactie
PRISTINA – Britse KFOR-soldaten hebben gisteren een vuurgevecht geleverd met bewapende Albanezen die een Servisch dorp in Kosovo hadden aangevallen. Volgens een woordvoerder van KFOR in Pristina zijn door de schotenwisseling twee Albanese aanvallers gewond geraakt. Twee anderen zijn gevangengenomen. Een vijfde verdachte, die waarschijnlijk ook gewond raakte, wist te ontkomen.

De Albanezen vielen in de nacht van woensdag op donderdag het dorp Gornja Brinjica ten noorden van Pristina binnen en gijzelden een Serviër. De andere dorpsbewoners werd verteld dat ze nog 24 uur de tijd kregen hun spullen te pakken en te vertrekken.

Na het verlopen van het ultimatum hoorden KFOR-militairen geweerschoten en twee explosies. Twee auto's verlieten kort daarna met hoge snelheid het dorp, aldus de woordvoerder. KFOR-soldaten zetten met een gepantserd voertuig de achtervolging in en wisten de aanvallers in te sluiten bij een boerderij. Daarop schoten de Albanezen op de Britse KFOR-militairen, die het vuur beantwoordden.

Het vuurgevecht was het zoveelste incident in een reeks confrontaties tussen Kosovo-Albanezen en de door de NAVO geleide troepenmacht die hen bevrijdde van de Servische onderdrukking. Ten zuiden van Pristina, in de plaats Gnjilane, deed zich een duw- en trekpartij voor tussen etnische Albanezen en Amerikaanse vredessoldaten. In het nabijgelegen Dobrcane arresteerden Amerikaanse troepen negen etnische Albanezen voor het aanvallen van een Russische tank.

In Kosovska Kamenica, in het zuidoosten van de provincie, demonstreerden gisteren zo'n 2000 Kosovo-Albanezen om het vertrek van Russische troepen van de vredesmacht te eisen. De Albanezen beschuldigen hen ervan bondgenoten van de Serviërs te zijn.

De Joegoslavische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vladislav Jovanovic, heeft gisteren aangedrongen op het inroepen van de hulp van het Joegoslavische leger om Serviërs en andere minderheden in Kosovo te beschermen tegen terreur van de etnische Albanezen. Hiermee zou volgens Jovanovic een einde kunnen worden gemaakt aan de uittocht van de minderheden uit Kosovo. Jovanovic zei dat Belgrado nooit een Kosovo zal accepteren dat niet multi-etnisch is. Volgens het vredesakkoord dat in juni een einde maakte aan de 78 dagen durende NAVO-bombardementen op Joegoslavië, behoudt Servië zijn soevereiniteit over Kosovo.

Vergoeding
De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, zal de regering van Macedonië 4,4 miljoen dollar (9 miljoen gulden) betalen ter gedeeltelijke compensatie van de kosten die dat land heeft gemaakt voor de opvang van vluchtelingen uit Kosovo, heeft een functionaris gisteren gezegd. Volgens een overeenkomst die de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen in Skopje heeft getekend met een aantal Macedonische ministeries zal 1,2 miljoen dollar onmiddellijk worden overgemaakt aan de regering en zal de rest van het geld worden uitgekeerd in donaties. Nog steeds zijn er zo'n 40.000 Kosovaren in Macedonië, het merendeel bij gastgezinnen.

Zie ook:
Drastische wijziging in Joegoslavisch kabinet

Groei Evangelische kerken in Kosovo