Voorpagina 7 augustus 1999

Zie ook: Asbest in kamp Nederlanders in Kosovo

VN-politie begint patrouilles

Akkoord inzake
overgangsraad
voor Kosovo

Van onze buitenlandredactie
PRISTINA – De tegenstrevers Ibrahim Rugova van de Democratische Liga voor Kosovo (LDK) en Hashim Thaci, politiek leider van het UCK, gaan zitting nemen in de multiculturele overgangsraad voor Kosovo. Intussen zal een VN-politiemacht vandaag of morgen beginnen met patrouilles in de Kosovaarse hoofdstad Pristina.

Rugova en Thaci spraken elkaar afgelopen donderdagavond in het bijzijn van het hoofd van de VN-missie in de provincie, Kouchner. De twee spraken elkaar voor het eerst sinds het mislukte vredesoverleg van Rambouillet in februari. De veel gematigder Rugova boycotte op 16 juli de eerste bijeenkomst van het overgangsbestuur. Over de uitkomst van het gesprek van donderdag werd echter niets bekendgemaakt. Rugova gelastte gisteren op het laatste moment een persconferentie af, maar Thaci bracht gisteren enkele details over het bereikte akkoord naar buiten.

De raad zou bestaan uit twaalf Kosovaren, van wie het UCK en de LDK er elk twee leveren. De Unie voor een Democratische Beweging, een bondgenoot van het UCK, de Servische minderheid en onafhankelijken hebben eveneens twee vertegenwoordigers. Een Slavische moslim en een lid van de Turkse minderheid maken de twaalf vol. Thaci suggereerde dat hij de leider van de raad is en dat de pacifist Rugova zijn 'autoriteit' heeft erkend.

Intussen zullen tweehonderd leden van de VN-politiemacht in Kosovo vandaag of morgen beginnen met hun werkzaamheden. Agenten uit Bangladesh, Duitsland, Zweden en Canada gaan in de hoofdstad Pristina patrouilleren. De politie heeft tot taak op te treden tegen misdadige en gewelddadige praktijken die schering en inslag zijn in Kosovo, met name in Pristina.

Het geweld kwam de afgelopen weken, na het vertrek van de Joegoslavische troepen, vooral van de kant van etnische Albanezen die wraak nemen op Serviërs. De agenten zijn gewapend en hebben de bevoegdheid verdachten te arresteren. Ze worden ook ingezet als verkeersregelaars en bij controlewerkzaamheden aan de grenzen met Macedonië en Albanië.

De politiemacht moet in het begin van de herfst 3100 manschappen omvatten. Maar velen gaat dat te langzaam. De VN-gezant voor ex-Joegoslavië, Jiri Dienstbier, zei gisteren in een interview dat de internationale vredesmacht KFOR de groeiende misdaad in Kosovo geen halt kan toeroepen.

Gele Rijders
De Russische troepen in de Duitse sector in Kosovo zullen hun intrek nemen in Orahovac, waar nu het Nederlandse contingent al is gelegerd. Maar dat betekent niet automatisch dat de Nederlandse KFOR-militairen hun kampement bij de stad moeten verlaten.

Wanneer de Russen verhuizen is nog niet bekend. Volgens bronnen binnen KFOR kan dat nog wel duren tot half september, wanneer de negentigdagentermijn afloopt waarin het Kosovaarse bevrijdingsleger UCK alle wapens moet hebben ingeleverd.

Over de toekomst van het Nederlandse contingent bestaat evenmin definitieve duidelijkheid. Het kan zijn dat de Nederlanders gewoon in Orahovac blijven en nauw gaan samenwerken met de Russen. In Malisevo hebben Nederlandse en de Russische militairen al samen gepatrouilleerd.

Het is evengoed mogelijk dat de Nederlandse Gele Rijders en het geniehulpbataljon een ander gebied krijgen toegewezen. Als daarover geen overeenstemming kan worden bereikt, zou de Nederlandse regering in het uiterste geval kunnen besluiten de troepen terug te trekken uit Kosovo, maar die optie wordt in KFOR-kringen niet erg waarschijnlijk geacht.

De ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken staan nog altijd op het standpunt dat het de voorkeur heeft dat de Gele Rijders in Orahovac blijven, „maar wij hechten er belang aan dat ook de Russische militairen deelnemen aan KFOR, en dan moeten ze ook een plek krijgen. Als dat betekent dat de Gele Rijders moeten opschikken, dan moet dat gebeuren.”