Buitenland 5 juli 1999

Zie ook: De Turken zijn terug in Kosovo

Westen houdt aanvoer para's tegen

Relatie Rusland
en NAVO staat
weer onder druk

Van onze buitenlandredactie
MOSKOU – Tussen Rusland en het Westen zijn nieuwe spanningen ontstaan over de vredeshandhaving in Kosovo. De NAVO hield gisteren de aanvoer van extra Russische paratroepen naar Kosovo tegen doordat Hongarije, Bulgarije en Roemenië op aandringen van het bondgenootschap hun luchtruimen gesloten lieten voor Russische militaire toestellen.

Een dag eerder werd bekend dat een Amerikaanse militaire attaché Rusland was uitgezet. Moskou gaf geen reden voor deze uitwijzing. Een NAVO-delegatie kwam gisteren in Moskou aan om over de geschillen te praten.

Het besluit van de NAVO om de Russische troepen tegen te houden heeft tot grote woede geleid bij de Russen, die spraken van een provocatie. Het Russische persbureau Itar-Tass meldde dat gisteren twee Iljoesjin-76 militaire vrachtvliegtuigen in gereedheid waren gebracht om ongeveer honderd man paratroepen naar Kosovo te brengen.

De NAVO zegt dat geen verdere Russische troepen in Kosovo mogen worden gestationeerd zolang nog geen definitieve overeenstemming is bereikt over de commandostructuur waar de Russen zich in Kosovo aan dienen te houden. Momenteel bevinden zich rond de 700 Russen op de luchthaven Slatina bij de Kosovaarse hoofdstad Pristina.

De Russen waren van plan nog eens vier Iljoesjin-76 toestellen koers te laten zetten naar Pristina, meldde het persbureau Itar-Tass. De NAVO is tot de conclusie gekomen dat Moskou probeert Russische troepen naar andere dan de afgesproken sectoren van Kosovo te dirigeren en poogt het NAVO-bevel over deze troepen zo ineffectief mogelijk te maken.

Doodgeschoten
Britse KFOR-soldaten hebben zaterdag in de Kosovaarse hoofdstad Pristina twee etnische Albanezen doodgeschoten, die al schietend op een pand afreden waar de Britten een groep Serviërs beschermden. Enkele andere etnische Albanezen, die ook in de auto zaten, raakten gewond. Het Britse ministerie van Defensie zei dat de drie Britse soldaten die de auto onder vuur namen uit zelfverdediging handelden.

Het was zaterdag negen jaar geleden dat de etnische Albanezen eenzijdig de onafhankelijkheid uitriepen over Kosovo. Tienduizenden Albanese Kosovaren gingen zaterdag in Pristina de straat op om de onafhankelijkheidsverklaring te vieren.

Ook zaterdag raakten vier personen, onder wie een Duitse KFOR-soldaat, gewond toen een door een boer op zijn land ontdekt explosief tot ontploffing kwam. De boer overleed later aan zijn verwondingen. De zwaargewonde soldaat werd teruggevlogen naar Duitsland. Twee omstanders liepen lichte verwondingen op. Gisteren raakte een andere Duitse soldaat gewond toen hij door een andere militair van het Duitse contingent op de Duitse basis in Prizren werd neergeschoten. De gewonde werd naar Duitsland teruggevlogen.

Djindic terug in Servië
De Joegoslavische oppositieleider Zoran Djindjic keerde gisteren terug in Servië, ondanks een onderzoek van een militaire rechtbank dat tegen hem loopt wegens ontduiken van dienst in Kosovo. Djindjic, de leider van de Democratische Partij, verkeerde afgelopen maanden in vrijwillige ballingschap, meest in Montenegro, de kleinere, prowesterse deelrepubliek van Joegoslavië, uit angst voor ingrijpen door het bewind van president Slobodan Milosevic tegen de oppositie.

Djindjic zei dat het bewind van Milosevic in een „terminale fase” verkeert. „Tien jaar lang hebben ze louter voor problemen en ongeluk gezorgd.” De oppositie organiseert dezer dagen in verschillende Servische steden demonstraties waarbij het vertrek van Milosevic wordt geëist.