Voorpagina 21 juni 1999


KFOR wil einde aan elk militair machtsvertoon

UCK tekent akkoord
over ontwapening

BELGRADO/PRISTINA – Het Kosova Bevrijdingsleger UCK heeft de NAVO toegezegd zich te ontwapenen. De politiek leider van het UCK, Hashim Thaci, en KFOR-commandant Michael Jackson werden het de afgelopen nacht eens op het hoofdkwartier van de internationale vredesmacht in Pristina. De al eerder verwachte ondertekening van een akkoord werd enige tijd opgehouden door „technische problemen.”

Het UCK krijgt in het akkoord strikte limieten opgelegd voor inlevering van de wapens. Binnen dertig dagen moeten alle zware wapens naar depots zijn gebracht. Voor het inleveren van lichte wapens geldt een termijn van negentig dagen. Tevens moeten rebellen hun uniform in de kast hangen en moeten alle wegversperringen zijn verdwenen. Volgens Jackson betekent het akkoord dat het UCK „een einde maakt aan alle militair machtsvertoon.”

Jackson maakte in een toelichting duidelijk dat KFOR de baas moet zijn in Kosovo: „Het UCK heeft met zoveel woorden toegezegd geen wraakoefeningen, tegenaanvallen of welke eenzijdige actie ook te ondernemen. KFOR is hier om de vrede te bewaren en wij zullen niet toestaan dat die wordt gebroken.”

Secretaris-generaal Solana van de NAVO verklaarde gisteren formeel de luchtaanvallen op Joegoslavië voor beëindigd. Joegoslavië had, eerder dan voorzien, volgens officieren in Kosovo voldaan aan de eis om zijn ruim 40.000 manschappen uit de Servische provincie weg te halen.

Servische exodus
Gevluchte Serviërs vormen een probleem voor de Joegoslavische president Slobodan Milosevic, die de Servische exodus waarschijnlijk beschouwt als een nederlaag en een mogelijke aanleiding voor pogingen om hem af te zetten. De Joegoslavische regering heeft geprobeerd het probleem te verbergen door de vluchtelingen uit Belgrado te houden. Er werden vluchtelingenkampen ingericht op veilige afstand van de hoofdstad en de regering drong aan op terugkeer naar Kosovo, de „bakermat van de Servische cultuur.”

vpfo01.jpg Honderd Serviërs uit Kosovo wisten gisteren in het centrum van Belgrado toch te demonstreren tegen de regering, die hen heeft „verraden.” De betogers wilden vandaag voor het Joegoslavische parlement bijeenkomen. Ze staan uiterst sceptisch tegenover de oproep van sommige bewindslieden om terug te keren.

„Waar naartoe?” vroeg een van hen zich af. „We waren nog geen honderd meter van huis of de Albanezen staken het al in brand.” Grote groepen etnische Albanezen plunderden gisteren in het dorp Grace, bij Pristina, zeker twintig woningen en staken die vervolgens in brand, meldde het onafhankelijke persbureau Beta.

Een van de opposanten van de Joegoslavische leider Milosevic, Vuk Draskovic, heeft gisteren een overgangsregering geëist, zowel in Servië als in de Joegoslavische federatie. Die moet bestaan uit in binnen- en buitenland gerespecteerde personen. Net als de Servisch-Orthodoxe Kerk afgelopen week, wil Draskovic een regering die aanvaardbaar is voor de internationale gemeenschap en die zich richt op democratie.

Zie ook:
Ook de familie Gajraku keert terug

Clinton en Jeltsin weer op één lijn na G-8-top

Gele Rijders woedend over desinformatie