Voorpagina 5 juni 1999

Premier praat met Blair over Kosovo-akkoord

Kok voorstander van
vervolging Milosevic

ROTTERDAM – Minister-president Kok en de Britse premier Blair denken dat de NAVO-bombardementen op Joegoslavië mogelijk al binnen een paar dagen kunnen ophouden. Kok blijft overigens voorstander van vervolging van de Joegoslavische president Milosevic.

„De luchtacties stoppen zodra Milosevic begint met een massale en controleerbare terugtocht van zijn troepen uit Kosovo”, aldus Blair. „Als Milosevic doet wat hij beloofd heeft, dan is het een kwestie van dagen, eerder dan weken”, voegde Kok daaraan toe.

Kok en Blair waren gistermiddag samen vanuit Keulen naar Rotterdam gevlogen om de PvdA-achterban bij te praten over het Kosovo-akkoord en de EU-top in Keulen.

Volgens Blair is er geen sprake van vertrouwen in Milosevic. „Hij weet dat we gerechtigheid willen brengen in Kosovo. We waren eensgezind en vastbesloten en Milosevic weet heel goed wat er gebeurt als hij zijn woord niet houdt.”

Kok legde de nadruk op de wederopbouw van Kosovo. „Anders hebben de vluchtelingen niets om naar terug te keren.” Hij wees ook op het Stabiliteits Pact voor Zuidoost-Europa dat moet zorgen voor een stabiel, veilig en welvarend Europa.

Blair zei te geloven dat Kosovo een keerpunt is in de geschiedenis van de Balkan. „Na jaren van etnische conflicten bieden wij nu een uitweg, met geloof in vrede en welvaart. Bosnië heeft 250.000 mensenlevens geëist, Kosovo waarschijnlijk ook vele duizenden, maar we willen nu investeren in de regio zodat we niet weer een etnisch conflict hoeven op te lossen.”

Blair zei dat het de plicht blijft van de NAVO-landen om het Joegoslavië-tribunaal bewijsmateriaal te leveren voor de vermeende oorlogsmisdaden van Milosevic. „Maar binnen de vijf door de NAVO gestelde eisen was het geen doel om Milosevic af te zetten. Wel is het zo dat veel Serviërs zien en weten welke schade hij het land heeft gebracht. Servië kan ook alleen meedoen aan het stabiliteitspact als het een democratisch land is, zonder Milosevic. Wij hebben geen conflict met het Servische volk, maar wel met zijn leider.”

Ook premier Kok blijft voorstander van vervolging van de Joegoslavische president Milosevic, ondanks het donderdag gesloten akkoord om de oorlog in Kosovo te beëindigen. „De aanklacht tegen hem is vorige week ingediend en er is niets wat aanleiding geeft daar anders over te oordelen dan wij vorige week hebben gedaan”, aldus Kok. „De aanklacht van het Joegoslavië-tribunaal ligt er. De politieke ontwikkelingen van de afgelopen uren en dagen doen daar niets aan af.”

Vredesmacht
Nederland zal in totaal ongeveer 2200 manschappen leveren voor de vredesmacht in Kosovo (KFOR). Volgens diplomatieke bronnen binnen de NAVO in Brussel gaat het om een deel van de manschappen die nu al in Albanië verblijven, zoals het helikopterdetachement en artillerie-eenheden. Beide worden versterkt. Verder wil Nederland meer genie-eenheden, medische en transporteenheden naar de Servische provincie sturen.

Het ministerie van Defensie in Den Haag heeft de bijdrage gisteren niet bevestigd. Volgens een woordvoerder van Defensie zal de ministerraad zich waarschijnlijk begin volgende week buigen over de aard en de samenstelling van de Nederlandse bijdrage. Momenteel worden de mogelijkheden geïnventariseerd.

Volgens de diplomatieke bronnen hebben NAVO-landen, een aantal partnerlanden en een land buiten Europa begin deze week al voldoende troepen toegezegd om de vredesmacht op te zetten. Die moet uiteindelijk 53.000 manschappen omvatten.

Zie ook:

NAVO-generaals in gesprek met Belgrado

Servische oppositie voorziet val Milosevic

Alleen schuiven en wachten resulteert

IKV: Internationale gemeenschap moet Milosevic mijden