Voorpagina 19 mei 1999

Tsjernomyrdin gaat naar Belgrado

Gesprekken over
Kosovo gaan
door in Helsinki

Van onze buitenlandredactie
BELGRADO – In Helsinki worden vandaag de gesprekken voortgezet tussen de Russische gezant Tsjernomyrdin en de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Strobe Talbott. De Finse president Ahtisaari, door het Westen naar voren geschoven als speciaal bemiddelaar in het conflict, zal bij de gesprekken aanwezig zijn.

Het belangrijkste punt waarover de drie het eens moeten worden, is de samenstelling, het mandaat en de commandostructuur van een vredesmacht voor Joegoslavië.

Tsjernomyrdin wil vandaag nog naar Belgrado reizen. In de Joegoslavische hoofdstad zal hij Milosevic van de noodzaak proberen te overtuigen de eisen van de internationale gemeenschap te accepteren. Tsjernomyrdin hoopt dat Ahtisaari hem daarbij zal vergezellen. Het is echter niet waarschijnlijk dat de westerse bemiddelaar nu al de reis naar Joegoslavië zal willen maken.

Tsjernomyrdin heeft de NAVO om een bombardementspauze gevraagd tijdens zijn bezoek. Dergelijke verzoeken zijn in het verleden stelselmatig geweigerd, maar het is niet duidelijk hoe er ditmaal is gereageerd.

De NAVO heeft gisteren de aanvallen op doelen in Joegoslavië voortgezet. De geallieerde aanvallen hadden last van de weersomstandigheden. In totaal werden bij 425 vluchten slechts 58 aanvallen uitgevoerd. Ook viel de alliantie een depot voor motorbrandstof bij Belgrado en een munitiefabriek bij Valjevo (ten zuidwesten van de hoofdstad) aan. Na de aanvallen keerden alle vliegtuigen ongehavend terug naar hun bases.

Joegoslavische media zeiden dat in zeker vier steden raketten insloegen. Daarbij zou een vrouw om het leven zijn gekomen, terwijl twaalf mensen gewond raakten. Bij Novi Sad waren zendmasten op de berg Fruska Gora doelwit. NAVO-vliegtuigen wierpen hier zes bommen af. Drie kilometer ten zuidwesten van Belgrado vernietigden NAVO-jagers met raketten een lege olieopslagtank. Er werden geen gewonden gemeld. Rond zes uur in de morgen werd in Belgrado het sein veilig gegeven.

In Kosovo viel de NAVO aan in de buurt van Prizren. Gevechtstoestellen vernietigden zes Joegoslavische toestellen van het type Galeb op de grond meldde de NAVO vanochtend in Brussel. De NAVO zegt Servische eenheden in heel Kosovo te bestoken. Clinton weigerde gisteren overigens uit te sluiten dat er grondtroepen naar Joegoslavië worden gestuurd. Hij zei dat „de geallieerden geen actie bij voorbaat moeten uitsluiten.”

In zeker twee kleinere Servische steden hielden bewoners de afgelopen dagen betogingen tegen de oorlog. De demonstraties begonnen nadat de lichamen van omgekomen dienstplichtigen naar huis waren gebracht. De betogers vroegen echter niet alleen om de beëindiging van de oorlog, maar eisten ook meer democratie.

Noodfonds
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteravond zijn goedkeuring gegeven aan een noodfonds van ongeveer 30 miljard gulden, onder meer voor de financiering van de oorlog. Dit is twee keer zo veel als president Clinton aanvankelijk had voorgesteld. Van het fonds is ongeveer 22 miljard gulden bestemd voor de luchtoorlog, het instandhouden van de paraatheid van het Amerikaanse leger en voor humanitaire hulp aan de Kosovaarse vluchtelingen.

Dennis Hastert, voorzitter van het Huis, had de afgevaardigden opgeroepen niet koste wat kost aan die eigen belangen vast te houden, omdat de financiering van de Amerikaanse bijdrage aan de NAVO-aanvallen prioriteit heeft.

Het wetsontwerp over nooduitgaven, dat het Huis van Afgevaardigden met 269 tegen 158 stemmen goedkeurde, omvat verder financiële bijdragen aan eenloonsverhoging voor Amerikaanse militairen, steun voor boeren, Jordanië en Midden-Amerika. Rond de twee miljard gulden is uitgetrokken voor de landen die vorig jaar slachtoffer werden van de orkaan Mitch.

De Amerikaanse Senaat, waar de Republikeinen een meerderheid vormen, stemt waarschijnlijk deze week nog over een eigen uitgavenvoorstel. Verwacht wordt dat de Republikeinen proberen het bedrag omlaag te krijgen.

Zie ook:

Clinton houdt optie grondtroepen open

Ruim 200.000 mannen uit Kosovo vermist

Gaten in het Servische weefsel

Protesten in Servië na thuiskomst slachtoffers

Washington hoopvol over regeling

Geen milieuschade door luchtaanvallen

Wereldraad kan geen spoedzitting VN afdwingen

Korte berichtgeving