Voorpagina 15 mei 1999

„Ruim 100 vluchtelingen gedood”

Belgrado beticht
NAVO opnieuw
van bloedbad

Van onze buitenlandredactie
BELGRADO – De NAVO heeft mogelijk opnieuw een vluchtelingenkonvooi onder vuur genomen. Joegoslavië beweert dat de alliantie in de nacht van donderdag op vrijdag meer dan honderd Albanese vluchtelingen heeft gedood en tientallen mensen verwond bij een aanval met fragmentatiebommen op het dorp Korisa, dichtbij Prizren in het zuidwesten van Kosovo.

Daar waren volgens Albanese ooggetuigen zo'n zeshonderd vluchtelingen samengestroomd die zich 10 dagen in de omringende bossen hadden verschuild, uit angst voor Servische militairen of wellicht de NAVO-luchtaanvallen. De ontheemden, voornamelijk vrouwen en kinderen, werden slapend in hun wagens verrast door de aanval met acht clusterbommen.

Als deze vluchtelingen inderdaad door de NAVO-bommen om het leven zijn gekomen, is dit het grootste aantal burgerslachtoffers van de alliantie sinds het begin van operatie ”Allied Force” 52 dagen geleden.

De NAVO zei gisteren dat zij de nacht daarvoor het grootste aantal missies op Joegoslavië had uitgevoerd sinds het begin van de oorlog op 24 maart. Aangezien het gebied rondom Prizren het zwaar te verduren had gekregen, noemde de verdragsorganisatie het „mogelijk” dat daarbij het vluchtelingenkonvooi in Korisa was geraakt. De NAVO stelt een diepgravend onderzoek naar het bombardement in.

De NAVO-gevechtsvliegtuigen vlogen donderdagnacht in totaal 679 keer uit. Belangrijkste doelwit waren de Servische legertroepen in het zuidwesten van Kosovo. Tijdens 327 vluchten werden ook bommen afgeworpen, 237 keer op Servische eenheden en negentig keer op de luchtafweer van het Joegoslavische leger. Door succesvolle bombardementen met grafietbommen op Joegoslavische elektriciteitcentrales kwamen de drie grootste steden van het land en talrijke andere plaatsen zonder stroom te zitten.

Rusland veroordeelde het bombardement op Korisa als het zoveelste bewijs van de NAVO-agressie tegen Joegoslavische burgers. Hoewel de relatie met Rusland steeds grimmiger wordt door het voortdurende luchtoffensief en het groeiend aantal blunders, blijft de speciale Russische Balkan-gezant, Viktor Tsjernomyrdin, zich op het diplomatieke vlak inzetten voor vrede.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan verklaarde zich gisteren solidair met de etnisch Albanese vluchtelingen. Hij gaat volgende week naar Macedonië en Albanië om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van de toestand van de bevolking en de situatie in de vluchtelingenkampen. Belgrado ligt niet op Annans route.

Terugtrekking
De Joegoslavische ambassadeur in Griekenland zei gisteren dat Joegoslavië geen troepen meer terugtrekt uit Kosovo als de NAVO haar bombardementen niet staakt en de troepen niet terughaalt uit de buurlanden.

De NAVO zei geen tekenen te ontdekken dat Servische troepen zich terugtrekken. Bovendien is gedeeltelijke terugtrekking voor de alliantie niet voldoende om de bombardementen te stoppen.

Het Internationale Rode Kruis is weer op weg naar Kosovo. De organisatie wil daar hulpgoederen afleveren en de behoefte van de bevolking aan hulp peilen. Vijf dagen na het begin van de luchtoorlog tegen Joegoslavië trok de hulporganisatie haar negentien buitenlandse medewerkers terug uit de Servische provincie.

Intussen heeft Azem Sylai, 'minister van Defensie' in de Kosovaarse overgangsregering van Hashim Thaci, ontwapening van het Bevrijdingsleger van Kosova (UCK) volledig uitgesloten, zo heeft het persbureau Kosovapress gisteren bericht.

Thaci, wiens overgangsregering omstreden is, leidde de etnisch Albanese delegatie bij de vredesbesprekingen in Rambouillet en Parijs.

In een radio-interview werd Sylai gevraagd om commentaar op het door de G-8 overeengekomen plan voor een oplossing van de Kosovo-crisis, waarvan ook ontwapening van het UCK onderdeel uitmaakt. „De kwestie ontwapening (van het UCK) stond niet op de agenda van de conferentie in Rambouillet. Na Rambouillet zijn er verschrikkelijke dingen in Kosovo gebeurd. Om die reden zal de bevolking zich nooit veilig voelen als het beschermingsleger wordt ontwapend. Het is eerder zo dat de bevolking eist dat zijn verdedigings- en bevrijdingsleger wordt versterkt”, luidde Sylai's commentaar.

Zie ook:

Hillary Clinton bezoekt Albanese vluchtelingen

„We leven hier als wolven”

Clinton belt met Chinese president

Impasse Kosovo-resoluties duurt voort

Chinese studenten roepen vrijwilligers op voor Joegoslavië

Militairen helpen „overvol” Kukes

Korte berichtgeving