Voorpagina 29 april 1999

Tsjernomyrdin met voorstellen op stap

Draskovic ontslagen
als vice-premier

Van onze buitenlandredactie
BELGRADO – De Joegoslavische premier Momir Bulatovic heeft vice-premier Vuk Draskovic gisteren ontslagen. Draskovic had eerder de Joegoslavische president Milosevic publiekelijk bekritiseerd. Op diplomatiek terrein wordt intussen naarstig naar een oplossing voor de oorlog op de Balkan gezocht.

De voormalige oppositieleider Draskovic zorgde voor verwarring toen hij dinsdag meldde dat Joegoslavië bereid zou zijn een VN-macht in Kosovo te accepteren met daarin eenheden uit NAVO-landen. Draskovic riep de regering in Belgrado tevens op te erkennen dat Joegoslavië nooit in staat zou zijn de NAVO te verslaan.

Volgens Draskovic moest de regering de realiteit onder ogen zien dat de „hele wereld op dit moment tegen Joegoslavië” is. Daarnaast zei Draskovic dat de regering moest ophouden te liegen over de „verslechterde economische en humanitaire toestand” in Joegoslavië na vier weken van NAVO-aanvallen.

In een door het persbureau Tanjug verspreid bericht werd gezegd dat Bulatovic Draskovic aan de kant had geschoven omdat de uitlatingen van de vice-premier „haaks” op de standpunten van Belgrado staan. Draskovic heeft het „respect voor de federale regering” in gevaar gebracht, aldus het bericht. Onderminister van Buitenlandse Zaken Nebojsa Vujovic zei dat Draskovic zijn eigen mening had verkondigd en niet die van de Joegoslavische regering. Vujovic zei dat Belgrado bereid is een „internationale civiele en ongewapende missie onder toezicht van de Verenigde Naties” te accepteren in Kosovo.

Draskovic was de belangrijkste oppositieleider van Servië voordat hij drie maanden geleden toetrad tot de regering. Op een persconferentie zei Draskovic dat drie leden van zijn Servische Vernieuwingspartij –minister van Informatie Milan Komnenic, minister zonder portefeuille Milan Bozic en handelsminister Slobodan Nenadovic– uit de regering zijn gestapt. Hij ontkende echter dat er sprake was van een scheuring binnen de regering en zei niet te weten waarom hij was ontslagen. Ook zei hij zich niet voor het karretje van de NAVO te zullen laten spannen, mochten sommigen in het Westen dat denken. „De NAVO is de agressor. Wie mijn land aanvalt, valt mij aan. Ik ben een Serviër”, aldus de ontslagen vice-premier.

Woordvoerder James Rubin van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei het ontslag van Draskovic te zien als teken dat de steun voor Milosevic binnen de regering begint af te nemen. Hij zei ook dat het ontslag van Draskovic laat zien „dat Milosevic slechts kan opereren met volledige minachting voor de democratische regels voor degenen die de waarheid spreken”, aldus Rubin.

De Servische oppositieleider Zoran Djindjic noemde het ontslag van Draskovic tegenover de Oostenrijkse televisie „een pure mediagebeurtenis zonder politieke betekenis.” Volgens Djindjic, ex-burgemeester van Belgrado en leider van de Servische Democratische Partij, duidt het ontslag „op geen enkele wijze” op onenigheid binnen de regering. Djindjic noemde Draskovic een buitenstaander, die niet echt iets te zeggen had in de regering. Voor Draskovic in januari vice-premier werd werkten hij en Djindjic samen.

Djindjic zei ook dat de NAVO-bombardementen het de oppositie onmogelijk maken een vuist te maken tegen Milosevic, omdat het dan zou lijken of ze het Servische volk verraadt.

Draskovic heeft aangekondigd dat hij demonstraties zal organiseren als de regering probeert de omroep Studio B, die bestuurd wordt door de Servische Vernieuwingspartij, monddood te maken.

Concrete voorstellen
Na een nachtelijke regen van bommen op onder meer Belgrado en de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica, lijkt vandaag weer een hoofdrol weggelegd voor de diplomatie van de Russische gezant Viktor Tsjernomyrdin. Hij zegt concrete voorstellen te hebben voor een oplossing van de crisis, die hij onder meer in Bonn en Rome zal bespreken. Waarschijnlijk gaat de Rus morgen naar Belgrado. Waarnemers sluiten niet uit dat hij behalve met de Joegoslavische leiding ook praat met de gematigde Albanese leider Rugova.

Details over zijn voorstellen wilde de gezant niet geven. Hij herhaalde wel dat een stopzetting van de bombardementen door de NAVO een eerste stap moet zijn om eventuele onderhandelingen te kunnen starten. „Het probleem onder een bommenregen oplossen is vergeefse moeite”, aldus Tsjernomyrdin, die „radicale concrete actie” nodig acht om een doorbraak te kunnen forceren.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan sprak al vroeg in de ochtend in Moskou met Tsjernomyrdin. De hoogste baas van de VN heeft in de Russische hoofdstad ook nog gesprekken met president Jeltsin en met onder anderen de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Papandreou en diens Canadese collega Axworthy.

Zie ook:
Vluchtelingen vertellen
over massamoord

Grote steden bieden 700 opvangplaatsen

„Joegoslavië schendt
het oorlogsrecht”

NAVO bombardeert geboortestad Milosevic

Witte Huis bezorgd over bezoek Jackson aan Servië

Hoofdaanklaagster Arbour voelt geen politieke druk

Leiden geeft gulden per inwoner voor hulp aan Kosovo

Rugova komt met Servië interim-regering overeen

Herfkens: Albanië niet op landenlijst

Servisch-orthodoxe patriarch Pavle bemoedigd

Korte berichtgeving

Georgische patriarch veroordeelt scherp etnische zuiveringen