Voorpagina 10 april 1999

Apaches onderweg naar Albanië

„Vrouwen Kosovo
systematisch door
Serviërs verkracht”

Van onze buitenlandredactie
PRISTINA – Jonge Albanese vrouwen worden systematisch verkracht in een militair opleidingskamp van het Joegoslavische leger bij Dakovica in het zuiden van Kosovo. Mogelijk twintig vrouwen zijn bovendien vermoord, verklaarde het Amerikaanse ministerie van Defensie gisteravond. „Wij krijgen verontrustende berichten”, aldus Pentagon-woordvoerder Bacon.

De verhalen doen Bacon denken aan de omvangrijke verkrachting van vrouwen tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995). „Het is natuurlijk schandelijk dat dit gebeurt.” Het Pentagon probeert de komende dagen bevestiging te krijgen van de verkrachtingen. Voor het Westen is het moeilijk een precies beeld te krijgen van wat er in Kosovo gebeurt.

Volgens NAVO-bronnen is Belgrado bezig met het samentrekken van extra militaire eenheden langs de noordgrens van Kosovo. De troepenconcentraties betekenen dat Joegoslavië niet van plan is zich uit de provincie terug te trekken. Het bondgenootschap blijft positief over het effect van de luchtaanvallen, ondanks het minder heldere weer. Ook de afgelopen 24 uur waren Servische troepen op de grond in Kosovo doelwit.

De NAVO-toestellen ondervonden bij hun acties weinig hinder van de Joegoslavische luchtafweer. Ze slaagden erin een SAM-installatie uit te schakelen, aldus militair woordvoerder Wilby.

De eenheid van 24 Amerikaanse Apache-gevechtshelikopters die zal worden ingezet om doelen van het Joegoslavische leger in Kosovo aan te vallen, is op weg gegaan naar Albanië, meldde het Amerikaanse leger gistermiddag. Tot de eenheid behoren ook een twintigtal transporthelikopters, zware M-1A1 Abrams-tanks en pantservoertuigen, en 2000 man personeel.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties riep gisteren Joegoslavië op alle acties van het leger en paramilitaire eenheden in Kosovo te beëindigen en de troepen uit deze Servische provincie terug te trekken. De oproep maakt deel uit van een vijfpuntenplan voor de oplossing van wat Annan „de tragedie in en om Kosovo” noemde. Belgrado zou verder de terugkeer van vluchtelingen en de stationering van een internationale troepenmacht onvoorwaardelijk moeten aanvaarden, aldus Annan.

Jeltsin
Gisteren beweerde de Russische parlementsvoorzitter Selesnjov dat de Russische president Jeltsin opdracht had gegeven atoomraketten te richten „op landen die vandaag in oorlog zijn met Joegoslavië.” Minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov sprak dit bericht echter tegen. Ook in militaire kringen werd het gerucht ontkend. De VS riepen na het rakettengerucht Moskou op zich aan zijn beloftes te houden en zich niet met de oorlog om Kosovo te bemoeien.

Een hoge functionaris in het Kremlin zei eerder dat „niet kan worden uitgesloten dat de grootschalige acties van de NAVO in Joegoslavië een herziening van de defensiedoctrine van Rusland nodig maken. Het is echter nog te vroeg om te praten over concrete maatregelen.” President Jeltsin waarschuwde wel dat een „Amerikaanse invasie in Joegoslavië” niet zal worden getolereerd. In dat geval zal Rusland zich in de oorlog mengen, zei Jeltsin gisteren volgens het persbureau Interfax.

Bijna alle Amerikaanse Congresleden die minister van defensie William Cohen deze week vergezelden bij een bezoek aan Europa zeiden donderdag bij hun terugkeer in Washington dat de VS de mogelijkheid van een grondoffensief in Kosovo niet zouden moeten uitsluiten. „Het maakt niet uit hoe, we moeten gewoon winnen”, sprak de Democraat Ike Skelton, lid van de commissie voor de strijdkrachten van het Huis van Afgevaardigden.

De voormalige Cypriotische president Spyros Kyprianou zei gisteren dat zijn missie om drie door Joegoslavische troepen krijgsgevangen gemaakte Amerikaanse militairen vrij te krijgen is mislukt wegens de „opgevoerde bombardementen” van de NAVO. Kyprianou sprak gisteren anderhalf uur met de Joegoslavische president Slobodan Milosevic. De drie militairen, die waren gelegerd in Macedonië, werden op 31 maart door Joegoslavische troepen gevangengenomen langs de grens tussen Joegoslavië en Macedonië.

Zie ook:
Macedonië zal mensen uit Kosovo niet weren

„Terugval op aloude guerrillatactieken”

„NAVO verbergt geen plannen voor Parijs”

Een klein land in het nauw

Pec was een juweel in een arm land

„Altijd met, maar nooit onder Servië”

Russische televisie toont vluchtelingen

Thaci: Kosovo valt niet onder Servië

Militair Macedonië dood aangetroffen

„Serviërs houden Rugova nog vast”

„Bestoken media geeft slecht signaal”

„Serviërs schieten voor propaganda op burgerdoelen”