C. S. LEWIS, 1898-19989 november 1998

C. S. Lewis, 1898-1998

Op 29 november is het honderd jaar geleden dat de Engelse schrijver, literatuurhistoricus en volkstheoloog C. S. Lewis werd geboren. Lewis, die in het Noord-Ierse Belfast ter wereld kwam, studeerde in Oxford klassieke talen, wijsbegeerte en –wat het vak van zijn toekomst zou worden– Engelse literatuur. Na enkele jaren van onzekerheid vond hij in 1925 een baan waarvoor hij eigenlijk alleen geschikt was: universitair docent (”tutor”) in de Engelse taal- en letterkunde aan Magdalen College. Hij was dat dertig jaar lang. In 1954 werd hij, voor de rest van zijn leven, in Cambridge hoogleraar Engelse letterkunde van de Middeleeuwen en Renaissance. Hij overleed op 22 november 1963 in zijn huis in Oxford.

Over zijn vakgebied schreef Lewis gezaghebbende boeken. Maar hij heeft meer reputaties gevestigd. Na zijn bekering werd hij bekend als verdediger van het christelijk geloof. Zijn boeken over theologische onderwerpen waren –en zijn– ongekend populair. Hij schreef ook kinderboeken, de beroemde “Narnia”-verhalen, en een sciencefiction-trilogie. Ook die vonden wereldwijd miljoenen lezers.

Er is dit jaar geen week voorbijgegaan zonder dat er ergens ter wereld iets tot Lewis' nagedachtenis is georganiseerd. In Nederland wordt op 28 november in Aalsmeer een “Nationale Lewis Dag” gehouden, gewijd aan de vraag: “Is C. S. Lewis uit de tijd?” Enige van zijn boeken worden herdrukt en er verschijnen nieuwe vertalingen, waarvan vooral Lewis' autobiografie “Verrast door vreugde” (uitg. Van Wijnen) vermelding verdient.

In evangelische kringen is Lewis' naam al jaren een begrip. Ondanks mogelijke aarzelingen ten opzichte van bepaalde facetten van zijn theologische opvattingen ontstaat er ook binnen de gereformeerde gezindte in toenemende mate waardering voor Lewis' werk. Steeds meer reformatorische christenen zien in dat het beeld van Lewis zoals dat in christelijk Nederland bestaat, op een versmalling berust. Bovendien bieden zijn boeken zonder enige uitzondering uitbundig leesplezier en valt er, wat net zo belangrijk is, heel wat uit te leren. Op deze groeiende belangstelling voor Lewis speelt deze special in.