Christen & kunst22 mei 2000

Sjaak Kaashoek, kunstschilder

Sjaak Kaashoek (38) maakt schilderijen en etsen. Daarin geeft hij zijn kijk op vissen, kerkinterieurs en boeken. „De onderwerpen die ik schilder zijn herkenbaar. Wel voeg ik dingen aan de werkelijkheid toe.”

Sjaak Kaashoek
De inwoner van Kampen verdient zijn brood met tekenen en schilderen. „Een onzeker bestaan, maar dat is niet erg. Het maakt me bewust van mijn afhankelijkheid van God. Schilderen is een moeten voor me. Ik voel me er goed bij. Liever een beetje arm als schilder, dan rijk en ontevreden met het bestaan.”

Een kunstenaar dient ervoor te zorgen dat zijn werk iets overbrengt, vindt Kaashoek. „Hij moet niet in zichzelf mompelen. Kunst heeft namelijk een maatschappelijke functie. Ik wil graag de schoonheid, de orde van dingen laten zien. Anderen moeten zich in mijn werk kunnen herkennen, zich erin kunnen vinden. Het doet me goed wanneer een schilderij wat bij anderen losmaakt. Overigens kunnen mensen iets anders in een werk zien dan ik erin heb gelegd. Meestal is dat verrassend, soms teleurstellend.”

Sjaak Kaashoek maakte voor de gereformeerde gemeente van Kampen, de kerk waartoe hij behoort, twee muurschilderingen over het Woord en de sacramenten. „Ze zijn ingetogen, niet dominant aanwezig en geven de ruimte betekenis. In de vroegchristelijke kerk hadden schilderingen dezelfde functie.”

Voor het werk van kunstschilders is niet altijd begrip. „Sommigen denken dat ik altijd vakantie heb, maar de meesten zien mijn bezigheden als serieus werk. Ik stel er eisen aan. Het moet goed, tot eer van God en ten dienste van de naaste zijn. Schilderen is zwoegen. Het geeft voldoening iets vanuit je innerlijk aan het doek toe te vertrouwen.”