Buitenland

NAVO

De Noord-Atlantische Verdrags-Organisatie is een militair bondgenootschap dat werd opgericht ter uitvoering van het Noord-Atlantisch Verdrag. Dat verdrag werd op 4 april 1949 te Washington gesloten tussen de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Canada, Nederland, België Luxemburg, Noorwegen, Denemarken, IJsland, Italië en Portugal en trad na ratificatie op 24 augustus 1949 in werking.

Doel van het verdrag was de veiligheid van niet-communistische landen van Europa tegen een eventuele agressie van de Sovjet-Unie te verzekeren door onderlinge samenwerking en vooral door het waarborgen van Amerikaanse hulp. In februari 1952 traden ook Turkije en Griekenland toe en in mei 1955 de Bondsrepubliek Duitsland.
Eind jaren tachtig, begin jaren negentig heeft de NATO, als reactie op de ingrijpende veranderingen in de politieke situatie in Oost-Europa en de opheffing van het Warschaupact in 1991, een nieuwe strategie opgezet.

In de 16de week van april 1999 herdacht de NAVO haar 50-jarig bestaan. Deze topbijeenkomst stond grotendeels in de schaduw van de Kosovo-crisis. De bij de NAVO aangesloten landen steunen de interventie. De relatie tussen de NAVO en Rusland is sinds de aanvallen van het bondgenootschap danig verkoeld, maar Rusland mengt zich niet in het militaire conflict.