Economie1 november 2000

Bijenkorf neemt drie winkelpanden over

Peek & Cloppenburg
sluit achttien filialen

ZOETERMEER – Peek & Cloppenburg sluit binnen een halfjaar achttien filialen van P&C en Anson's in Nederland en België vanwege tegenvallende resultaten. Daarmee verdwijnt de bekende winkelketen, op twee vestigingen na, uit de Nederlandse winkelstraten.

De directie vreest dat gedwongen ontslagen onder de ruim 600 medewerkers niet kunnen worden voorkomen. Dat heeft zij gisteren aan de ondernemingsraden meegedeeld.

Het uitblijven van een verbetering van de financiële positie is de oorzaak van de reorganisatie. In 1997 introduceerde P&C een nieuwe formule om een eind te maken aan de tegenvallende resultaten. Negen grote P&C-winkels werden toen omgevormd tot Anson's, waar internationale merken tegen een concurrerende prijs te koop zijn. Nog eens 29 kleinere P&C-winkels, die zich niet leenden voor de Anson's-formule, kwamen in handen van het Zwitserse Vögele.

Topmerken
De Anson's-formule bracht niet het gewenste succes. „We hebben niet de topmerken kunnen leveren. Bovendien zijn er te veel spelers op deze markt”, verklaart O. Kerkhove van het managementteam van P&C. Ook de oude P&C-winkels konden de resultaten niet opkrikken. „We hebben in Nederland een imagoprobleem, in tegenstelling tot in Duitsland.”

Na de gisteren aangekondigde reorganisatie blijft P&C slechts met twee winkels in Amsterdam en Utrecht op de Nederlandse markt vertegenwoordigd. „Via deze winkels kunnen we hier de ontwikkelingen op modegebied goed blijven volgen. Dat is belangrijk voor onze Europese concurrentiepositie.”

De ondernemingsraad liet weten geschokt te zijn. De beschuldigende vinger gaat naar aandeelhouder P&C Düsseldorf. „Die legt te gemakkelijk de schuld bij de moeilijke Nederlandse markt”, vindt de ondernemingsraad. Mede op initiatief van de raad is er inmiddels een onderzoek gestart naar de overlevingskansen voor het modewarenhuis op de Nederlandse markt.

Voor de ruim 600 personeelsleden kwam het nieuws volgens Kerkhove hard aan. P&C houdt nog een sprankje hoop om gedwongen ontslagen te voorkomen. „We zijn aan het praten met potentiële kopers.”

Vakbond FNV Bondgenoten laat weten het te betreuren dat weer een modeconcern er niet in geslaagd is nieuwe doelgroepen aan zich te binden. De bond is wel tevreden dat het sociaal plan uit 1995 nog geldig is en voorziet in een financiële regeling. Ook wordt er bemiddeld bij het vinden van ander werk.

Het besluit van Peek & Cloppenburg levert Breda, Den Bosch en Groningen een vestiging van De Bijenkorf op. Koninklijke Vendex KBB, het moederbedrijf van De Bijenkorf, nam gisteren drie vestigingen uit de P&C-boedel over. Deze worden omgevormd tot een warenhuis.

Verbouwen
Het gaat om drie filialen van Anson's. De winkels gaan in april over in handen van Koninklijke Vendex KBB, dat dan nog enkele maanden nodig heeft om te verbouwen. Al het Anson's-personeel in de drie vestigingen komt in dienst bij De Bijenkorf.

De drie aanwinsten passen in de strategie van De Bijenkorf om ook in middelgrote steden meer zijn gezicht te laten zien. Momenteel zijn er in ons land zeven Bijenkorf-vestigingen (Amsterdam, Amstelveen, Arnhem, Eindhoven, Den Haag, Rotterdam, Utrecht). In september opent het warenhuis een vestiging in Enschede.