Koninklijk huis 27 oktober 1999

Complot

BRUSSEL – De onthulling dat koning Albert een buitenechtelijke dochter heeft, houdt in België de gemoederen bezig. Al dagen beheerst het thema de media. Inmiddels beginnen met name Waalse politici en commentatoren zich bezorgd te maken over mogelijke schadelijke gevolgen.

Het christen-democratische Kamerlid Viseur zei zondag voor de commerciële Franstalige zender RTL-TV te vrezen dat de buitenechtelijke escapade van de vorst door sommigen uitgebuit kan worden „in een aanval op de koninklijke familie, symbool van België”. De Luikse hoogleraar Balace zei het in de krant La Libre Belgique nog scherper: De hele zaak is een Vlaams complot om het vorstenhuis in diskrediet te brengen en zo aan te sturen op een tweedeling van België. In Waalse kring wordt erop gewezen dat vooral de Vlaamse media breed hebben uitgepakt over het koninklijke slippertje. Franstalige kranten zouden er veel terughoudender over hebben bericht.

Dat koning Albert in de jaren zestig een verhouding heeft gehad met een Waalse barones, waaruit een dochter is geboren, werd begin vorige week bekend door een boek van de 18-jarige Mario Danneels over koningin Paola, de vrouw van Albert. De jonge auteur meldde het feit, dat overigens bij geruchte al langer bekend was en ook al eens in kranten was vermeld, discreet in een bijzinnetje. Dat het toch zo'n commotie teweeg bracht komt waarschijnlijk door het komende huwelijk van kroonprins Filip, waardoor de koninklijke familie sterk in de schijnwerpers is komen te staan.

Voor Filip en zijn verloofde Mathilde moet de publiciteit erg pijnlijk zijn, want zij zijn juist vorige week begonnen aan een rondreis langs de Belgische provincies om de bevolking te laten kennismaken met de toekomstige koningin. Ook de vermeende buitenechtelijke dochter van koning Albert, Delphine geheten, heeft een paar vervelende dagen achter de rug. De vrouw werd in haar woonplaats Londen voortdurend belaagd door journalisten en camerateams, die zich weinig aantrokken van haar smeekbeden met rust gelaten te worden.

Zondag pleitte Manu Ruys, voormalig hoofdredacteur van de krant De Standaard en een gezaghebbend journalist in België, op de Vlaamse tv voor meer terughoudendheid en respect voor privacy. Hij verwees naar de Greet Hofmans-affaire in de jaren vijftig, toen Nederlandse hoofdredacteuren aan de toenmalige premier Drees beloofden er met geen letter over te schrijven.