Koninklijk huis 27 oktober 1999

Blijde Intredes

Door Bea Versteeg
De Belgische prins Filip laat de Belgen dezer dagen kennismaken met zijn verloofde Mathilde. Dat gebeurt via de zogenaamde Blijde Intredes. Hoe stralend Mathilde ook lacht, de bezoeken worden overschaduwd door de kwestie-Delphine.

De vermeende dochter van koning Albert heeft het smeulende vuur tussen de Walen en de Vlamingen opgewakkerd. De Franstalige Walen beschuldigen de Vlamingen ervan de kwestie te gebruiken om de fragiele eenheid van België te verbreken.

De Vlaamse pers windt er ook geen doekjes om. De commentator van de als kwaliteitskrant bekendstaande De Standaard meent dat het koningshuis de ophef aan zichzelf te danken heeft. Natuurlijk hebben de Belgen niets met het privéleven van de koninklijke familie te maken. Alleen heeft die familie de fout begaan een voorbeeldfunctie te willen vervullen, sinds zij „hoge morele waarden aankleeft en diepgelovig is”. Dat is vragen om moeilijkheden. „Wie een groot, maagdelijk wit scherm optrekt, vestigt zelf de aandacht op het kleine zwarte vlekje in de benedenhoek.”

Het aanstaande huwelijk ziet het hof volgens de commentator als „een gigantische pr-operatie. De neiging om het irreële sprookjesachtige plaatje te laten barsten neemt toe als de propagandamachine op te hoog toerental draait.”

Primeur
Of zij er niets mee te maken hebben, leggen Filip en Mathilde hun bezoeken af. De primeur had vorige week donderdag Bastogne in de Waalse provincie Luxemburg. In deze stad is Mathilde geboren. De bezoekers daar zagen een heel andere aanstaande prinses dan tijdens haar presentatie op 13 september. Geen te strakke lichte pantalon maar een charmant mantelpakje met een rok die vlak boven de knie viel. De pers mocht het stel niet van achteren volgen, om mogelijk minder voordelige beelden en foto's te voorkomen.

In Bastogne stond het publiek ook niet rijen dik te wachten op het paar. Daarvoor was het te koud. Een heel wat warmere ontvangst viel het paar maandag ten deel in het Vlaamse Brugge. Voor de Vlaamse kranten genoeg reden om de stand in enthousiasme van de bevolking te vertalen in een 1-0 voor Vlaanderen.

En het stel zelf? Mathilde weet met haar charisma niet alleen de Belgen maar ook haar verloofde steeds meer te ontdooien. ”Almaar meer Romeo en Julia” kopt het Nieuwsblad tot zijn genoegen. De verslaggever vergeleek de balkonscène in Brugge met die van enkele dagen eerder in Arlon.

„Moest Mathilde vorige week in Arlon haar aanstaande nog haast het balkon van het provinciehuis op sleuren, dan viel er gisteren in Brugge niets te pramen. Zonder aanporren verscheen het paar op het balkon van het Brugse stadhuis. De arm om mekaars lenden, breed zwaaiend en lachend. Plotseling trok Filip Mathilde zowaar innig tegen zich aan.”

Het laatste zorgde ervoor dat het publiek vroeg om een kus. Helaas voor de Bruggenaren gingen de verloofden daar niet op in. Daarop zullen de Belgen waarschijnlijk tot 4 december moeten wachten.