Koninklijk huis

Schilderijen te leen

DEN HAAG/ROTTERDAM – Koningin Beatrix leent dit najaar drie kolossale schilderijen uit Huis ten Bosch uit aan museum Boijmans Van Beuningen. Het gaat om doeken die rond 1650 werden geschilderd en sindsdien thuishoren in de zogenoemde Oranjezaal van het woonpaleis van de vorstin. Ze zijn nog nooit buiten de Haagse paleismuren te zien geweest.

De schilderijen zijn Triomftocht met vaandeldragers van Pieter de Grebber, Triomftocht met vaandeldragers en muzikanten van Salomon de Braij en Muzen en Pegasus op de berg Parnassus van Caesar van Everdingen. De drie doeken hebben enorme formaten: alleen de De Grebber is al 3,76 meter hoog. Boijmans Van Beuningen moest eerst nog meten om te weten of de koninklijke bruiklenen wel konden worden ondergebracht, maar het bleek net te kunnen. Het museum is „buitengewoon gelukkig” met de toestemming van de Koningin.

„Het zijn fantastische stukken”, zegt hoofd Jeroen Giltaij van de afdeling oude schilderkunst. „Ze gaan deel uitmaken van de tentoonstelling,Hollands Classicisme; het andere gezicht van de Gouden Eeuw', een groot overzicht van zo'n zeventig doeken. Het Hollands classicisme toont een heel verfijnde schilderstijl, met vooral motieven uit de klassieke oudheid. De stijl was vooral geliefd in officiële kringen: er kwamen bij voorbeeld bestellingen van stadhuizen. De schilders die uit die hoek opdrachten kregen, golden natuurlijk als de besten van hun tijd. De doeken uit Paleis Huis ten Bosch zijn supervoorbeelden.”

De schilderijen zijn recent gerestaureerd. De hele Oranjezaal wordt opgeknapt en Boijmans van Beuningen bofte eigenlijk dat de meesterwerken tòch van de muur moesten, wat uitlenen vergemakkelijkte. De Oranjezaal werd medio zeventiende eeuw gedecoreerd door Jacob van Campen. Amalia van Solms wilde de zaal zo mooi mogelijk maken als hommage aan haar overleden echtgenoot Frederik Hendrik.