Koninklijk huis 24 oktober 2001

Nationaal Oranje Comité

Door Marie van Beijnum
Het Nationaal Oranje Comité breidt uit. Vijf nieuwe leden komen erbij. Het Comité is druk doende een nationaal cadeau voor Willem-Alexander en Máxima te bedenken en om een nationaal huwelijksfeest te organiseren. Het bestuur stond uit twee mensen, voorzitter J. Pommer van de Bond van Oranjeverenigingen, en F. van der Vorm. De laatste moest het veld ruimen na publicaties over zijn vermeende onzuivere financiële handel en wandel in het verleden. Als secretaris van het dagelijks bestuur is hij vervangen door G. Key, die ook directeur van het projectbureau is.

Behalve Pommer zitten nu verder in het bestuur oud-president van de Rekenkamer H. Koning, adviseur van de ABN-Amro en honorair consul van Japan J. Rost Onnes, directeur van de Glasfabriek Leerdam J. van Eendenburg en bestuurslid J. Smit van de Bond van Oranjeverenigingen. Voorzitter is oud-commissaris van de koningin in Utrecht P. Beelaerts van Blokland. Op 8 november maakt het comité meer bekend over het cadeau en het feest. Voor het cadeau zijn al zo'n 1500 suggesties ingeleverd.

Chef Militair Huis
Hare Majesteit de Koningin heeft met ingang van 1 november luitenant-generaal der cavalerie A.J.G.M. Blomjous benoemd tot chef van haar Militaire Huis. Generaal Blomjous volgt luitenant-generaal van de Koninklijke Luchtmacht J.F.G.A.M. Maas op, die op dezelfde datum met functioneel leeftijdsontslag gaat.

Sedert 1998 vervult Generaal Blomjous (Breda, 1943) de functie van Hoofd van de permanente mlitaire vertegenwoordiging bij het Militaire Comité van de NAVO en van militair gedelegeerde bij de West-Europese Unie (WEU), alsmede sinds 1 maart 2000 tevens hoofd van de permanente militaire vertegenwoordiging bij de Europese Unie. In 1996 werd Blomjous plaatsvervangend bevelhebber der landstrijdkrachten, tevens inspecteur van het reservepersoneel.

Het Militair Huis vormt samen met het burgerpersoneel de Dienst van het Koninklijk Huis. Met name de chef geeft als het ware de militaire representatie een stem bij de monarchie. Met de installatie van de monarchie aan het begin van de 19e eeuw ontstond ook het Militair Huis. Koning Willem III institutionaliseerde het Militair Huis om zich ondersteund te weten. Zo is het ook nog onder koningin Beatrix. De krijgsmacht is een van de fundamenten van het koningschap. Aanspreekpunt voor het Hof voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei is bijvoorbeeld de chef Militair Huis. Het Militair Huis geeft de koningin een toegangskaartje tot Defensie. Maas was voor zijn post directeur personeel bij de luchtmacht en daarna inspecteur-generaal bij de krijgsmacht.