Koninklijk huis 16 mei 2001

Constantijn en Laurentien omzeilen handig gevoelige kwesties

Paar kiest voor plaats aan de zijlijn

Door Bea Versteeg
DEN HAAG – Van de troon dromen prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst dan ook niet. Zij zien hun plaats aan de zijlijn, maar onttrekken zich niet aan de verplichtingen die bij het lidmaatschap van het Koninklijk Huis horen. Ze vestigen zich in Londen omdat ze daar iets gemakkelijker hun carrière kunnen voortzetten. Ze hopen drie kinderen te krijgen. Dat die slechts graaf of gravin zullen heten, deert hen niet. Zij krijgen wel de namen Van Oranje-Nassau en Van Amsberg.

Via een persoonlijk getint interview kon tv-kijkend Nederland gisteravond kennismaken met het aanstaande bruidspaar. In de tuin van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag vertelden zij over hun ouders, hun studie, de relatie met Máxima en Willem-Alexander en over hun toekomst. Gevoelige vragen wisten ze handig te omzeilen.

Bedachtzamer
Laurentien nam daarbij het voortouw, terwijl Constantijn wat bedachtzamer uit de hoek kwam. Voor de twee en voor degenen die hen kennen zal dat geen verrassing zijn geweest. Volgens Constantijn kan zijn aanstaande goed communiceren. Zij dwingt hem om met zijn mening te komen omdat hij het „af en toe ook best vindt om te zwijgen of om dingen onbesproken te laten.”

Hoewel de twee elkaar al vijf jaar kennen, heeft het huwelijk toch iets speciaals voor hen. Het is volgens Laurentien een „enorme stap. Ik had eigenlijk niet verwacht dat het zo'n grote emotie met zich mee zou brengen en zo'n enorm gevoel van blijheid. Om dan voor elkaar te kiezen, te weten dat je samen doorgaat en verder het leven deelt en heel veel lief en leed.”

Constantijn noemde het huwelijk „een onverwacht groot verschil met het gewoon samenzijn als vriend en vriendin. Als je besluit voor elkaar te kiezen dan nodig je de hele wereld eigenlijk bij je naar binnen en dan deel je dat openlijk.” Hij toonde zich vooral verrast door de post –„hele lieve dingen”– die onbekende mensen hen na hun verloving hebben gestuurd.

Kerk
Zij trouwen zaterdag niet in de kerk omdat het hoort. Beiden zijn „gelovig opgevoed.” Zij vinden het belangrijk om hun huwelijk te laten inzegenen „omdat we dan toch een gelofte afleggen tegenover een hogere orde. We doen het niet alleen maar voor onszelf, we doen het ook voor mogelijke kinderen die na ons komen, de mensen om ons heen, je betrekt iedereen daarbij en dan kun je wel wat steun van Boven gebruiken”, aldus Constantijn.

Het paar gaat in Londen wonen. De prins treedt na zijn huwelijk in dienst bij de Londense vestiging van het Amerikaanse consultancybureau Booz Allan Hamilton. Hij wordt daar bedrijfsadviseur. Laurentien, die communicatie-deskundige is, stapt over van de Brusselse naar de Londense vestiging van het internationale communicatie-adviesbureau Adamson BSMG. De keuze is op Londen gevallen omdat ze daar meer in de anonimiteit kunnen leven en werken dan in Nederland. In Londen woont en werkt ook Constantijns broer Johan Friso.

Beiden houden bij wat zij in hun werk doen rekening met het feit dat zij lid zijn van het Koninklijk Huis. Laurentien schatte in dat zij nog bewuster afwegingen moet maken tussen werk en getrouwd zijn met Constantijn en lid zijn van het Koninklijk Huis. Prins Constantijn is in de afgelopen maanden bij zijn zoektocht naar een baan een paar keer voor die afweging komen te staan. Het prinszijn is volgens hem „niet iets dat je af en toe van je af kan schudden. Dat draag je altijd met je mee.”

Laurentien wil in Londen naast haar werk volwassen analfabeten les blijven geven, iets wat zij al een aantal jaren heeft gedaan. „Ik hoop er een klein steentje aan bij te dragen om hen uit hun isolement te halen.”

Constantijn en Laurentien zullen, als Willem-Alexander dat later wil, hem bijstaan bij het vervullen van zijn taak als staatshoofd. Zowel Johan Friso als Constantijn hebben tegen hem gezegd: „Mocht je ons nodig hebben, weet dat je altijd een beroep op ons kunt doen.” Hoe dat precies ingevuld zal worden, laten ze aan Willem-Alexander over.

Niet jaloers
Het zal waarschijnlijk anders zijn dan de manier waarop prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven koningin Beatrix ondersteunen. „Dat past heel erg in die tijd en in de verhouding tussen mijn moeder en mijn tante en oom Pieter. Dat zal in ons geval weer anders zijn, dus daar kunnen we nu niet op vooruit lopen.”

Het aanstaande bruidspaar toonde zich niet jaloers op de aandacht die prins Willem-Alexander en Máxima krijgen na hun verloving. Laurentien vond die aandacht zelfs „vanzelfsprekend. Als twee het verdienen zijn zij dat wel. Zij worden de toekomstige koning en koningin, dus dat is een heel bijzondere situatie.” Zij vindt het heerlijk om het verloofd-zijn met Máxima te kunnen delen. „We kunnen nu ook met elkaar voluit de pret hebben over wat het is in deze familie toe te treden.” Zij hebben steun aan elkaar en zijn „in Brussel echt heel goede vriendinnen geworden.”

Constantijn vond het mooi om te zien „hoe blij ze zijn en hoe de reacties zo positief zijn geweest. Ze hebben het niet makkelijk gehad in de tijden daarvoor en dan is het altijd een ontzettende verademing te zien wat voor een enthousiasme er toch leeft.”