Koninklijk huis 9 mei 2001

Prins Filip en prinses Mathilde
„bijzonder blij” met komst kleine

Door Bea Versteeg
Een simpele mededeling was niet genoeg. Prins Filip en prinses Mathilde van België gaven maandag een persgesprek om hun heugelijke nieuws te melden. „Prinses Mathilde en ik zelf zijn bijzonder blij jullie te mogen aankondigen dat wij een kind verwachten”, luidde de openingszin van de aanstaande vader. Mathilde voegde eraan toe: „Hij komt in november.”

Weet Mathilde het geslacht van haar kind al? Nee het was opnieuw haar gebrekkige kennis van het Nederlands of om in Belgische termen te spreken het Vlaams dat haar parten speelden. Misschien droomt het Belgische koninklijk huis wel van een stamhouder. Het aanstaande ouderpaar is het om het even. Of het een jongen of meisje is. „We zullen het onze liefde geven”, aldus Mathilde.

Voor de troonopvolging maakt het eveneens niets uit. In 1991 is de Belgische grondwet gewijzigd. Daarvoor konden alleen mannen de troon bestijgen. Nu kunnen zowel mannen als vrouwen het staatshoofd worden, degene die als eerste geboren is, komt als eerste in aanmerking. Als het kind een meisje is, krijgen de Belgen voor het eerst een regerend vorstin. Hij of zij moet wel 18 zijn om staatshoofd te kunnen worden.

België kent op dit moment zeven mogelijke troonopvolgers. Eerste in de rij is Filip. Daarna komen zijn zus Astrid en haar vier kinderen. De hekkesluiter is Filips broer Laurent. Hij geldt als het zwarte schaap van de familie. In België wordt algemeen aangenomen dat nu wijlen koning Boudewijn op de grondwetswijziging van 1991 heeft aangedrongen om te verhinderen dat Laurent ooit de troon zou bestijgen.

De aanstaande ouders lijken zich voor dit soort zaken niet het hoofd te breken. Op de vraag welke titel het kind krijgt, antwoordde Filip „eerst de vreugde, en dan pas de titel. Dat zijn zaken waar wij ons nu nog niet mee bezighouden.” Filip zelf is als eerste troonopvolger Hertog van Brabant. Voor de tweede in de lijn -het kind dat Mathilde verwacht- is de titel Graaf van Henegouwen weggelegd. Zodra nummer een koning wordt, wordt nummer twee Hertog van Brabant.

Over een naam liet het paar zich ook niet uit. De oom van Mathilde, Henri d'Udekem d'Acoz, een echte flapuit houdt het op Boudewijn of Elisabeth. De eerste naam sluiten Belgische royaltywatchers ook niet uit. Het koningshuis kent nu eenmaal een traditie om de naam van een vroegere koning aan een troonopvolger te geven.

Verheugd
Filip en Mathilde mogen blij zijn met de komst van hun kind, de vreugde spetterde niet van de buis tijdens het persgesprek. Mathilde liet weten dat zowel zijn als haar familie verheugd zijn door het nieuws. „We kijken er allemaal zo naar uit. Ik zelf natuurlijk ook. Ik heb altijd zoveel van kinderen gehouden.” Filip voegde eraan toe dat hij „erg trots is”, nu „de continuïteit van de familie verzekerd is.”

Over de bevalling heeft de aanstaande moeder zich nog niet het hoofd gebroken. Wel bekende ze meer erover te zullen gaan lezen. „Dat interesseert me allemaal heel erg.” Filip zal als het zover is ook de luiers moeten verschonen. „Als u mij vermoeid zult zien rondlopen, zult u weten hoe het komt.” Om vervolgens te verwijzen naar zijn leeftijd. „Ik zal een vader van 41 zijn. Zie je mij al lopen met zo'n kleintje. Een geluk dat ik een jonge vrouw heb.”

De baby komt voor de populariteit van het paar op een goed moment. Rond hun huwelijk op 4 december 1999 werd Mathilde vergeleken met nu wijlen prinses Diana. Ze was spontaan en zou de houterige Filip emotioneel wel ontdooien. Die spontaniteit was haar vooral toegedicht door het hof. Ze bleek een zeer braaf burgerlijk meisje. Het stel straalde een haast klinische keurigheid uit, zodat veel mensen zich afvroegen hoe het met hun gevoelens jegens elkaar zat. Kennissen wezen erop dat het beeld vertekenden. De twee waren zeer verliefd, maar hadden moeite om dat in het openbaar te tonen.

Die moeite bleek maandag opnieuw. In de serres van het paleis te Laken zaten de twee niet echt gemakkelijk in hun stoelen. Ze hielden op een tussen hen geplaatst tafeltje elkaars hand vast. Het kwam wat gedwongen over. De krant De Standaard stelde dinsdag vast dat „wonderen van Filip en Mathilde niet verwacht moeten worden. Ze zullen elkaar niet snel stralend en spontaan om de hals vliegen, de vlotheid van het Hollands-Argentijnse tandem (Willem-Alexander en Máxima) bij onze noorderburen zit niet in deze mensen.”