Koninklijk huis 4 april 2001

Máxima leeft nu daadwerkelijk
in een gouden kooi

Door Bea Versteeg
Prinses worden is voor heel veel jonge meisje een droom. Wie een keer de jaren des onderscheids heeft bereikt, denkt daar wel anders over. Het leven aan het hof is een leven in een gouden kooi. Voor de luxe van personeel dat jou op je wenken bedient, moet je heel wat opgeven.

Neem de vrijheid van meningsuiting. Koninklijke hoogheden worden geacht de minister-president niet in verlegenheid te brengen. Hij draagt de politieke verantwoordelijkheid voor hen. Zeggen ze of doen ze iets wat hij niet voor zijn rekening kan nemen dan kan een crisis het gevolg zijn.

Bij alles wat Máxima in het vervolg doet of zegt zal ze daarmee rekening moeten houden. Zeggen dat een bepaalde regeringsmaatregel absoluut niet door de beugel kan, is voor haar niet weggelegd. Ook legt deze verantwoordelijkheid beperkingen op aan haar gaan en staan. Een vakantie in een land waarmee Nederland op dat moment in onmin verkeert, kan bijvoorbeeld niet.

Waar ze ook gaat of staat, weet Máxima zich in het vervolg omringd door ten minste twee beveiligers. Zij behoort sinds haar verloving tot die leden van het Koninklijk Huis die 24 uur per dag beveiligd worden. Zelf autorijden zal ook steeds minder het geval zijn. Als Máxima Huis ten Bosch wil verlaten, rijdt de auto met chauffeur voor.

Geschiedenis
De komende maanden zal zij zich verder verdiepen in de Nederlandse samenleving. Vrijdag gaf ze aan de taal, het staatsrecht en de geschiedenis onder de loep te gaan nemen. Kennis van het Nederlands is een vereiste om het Nederlanderschap te verwerven. Zij zal de nationaliteit nog voor haar huwelijk krijgen. Daarvoor moet ze koningin Beatrix om verlening van het Nederlanderschap verzoeken. De minister van Justitie neemt de beslissing erover.

Bij de indiening van de goedkeuringswet zal blijken of Máxima van adel wordt. Een automatisme is dat geenszins. Laurentien Brinkhorst mag de titels van prins Constantijn voeren en zal daarom prinses gaan heten, maar blijft in wezen een burgermeisje. Met Laurentien heeft Máxima gemeen dat ze met koninklijke hoogheid na haar huwelijk zal worden aangesproken. Tot begin volgend jaar is het daarom gewoon mevrouw Zorreguieta.

Jawoord
Als ze haar jawoord geeft, wordt Máxima niet alleen prinses maar krijgt ze ook een inkomen uit de staatskas. Ze treedt daarmee toe tot een select clubje binnen het Koninklijk Huis. Uit de staatskas krijgen koningin Beatrix, prins Claus, prins Willem-Alexander, prinses Juliana en prins Bernhard een toelage. De anderen onder wie de prinsen Johan Friso en Constantijn worden geacht zelf in hun inkomen te voorzien. Prinses Margriet kan de kosten die zij maakt voor haar openbare verplichtingen namens het Koninklijk Huis declareren bij haar zus.

Máxima's uitkering zal een 1,5 miljoen gulden bedragen. Een deel daarvan is om haar personeel te betalen. De rest geldt als persoonlijk inkomen. Wat ze daarmee doet, mag ze zelf weten. Over de uitkering gaat ze evenals de andere leden van het Koninklijk Huis geen belasting betalen. Dat hoeft alleen maar over het particuliere vermogen en het inkomen uit dat vermogen.