Koninklijk huis 28 februari 2001

Kroonprins bezoekt
drie pleisterplaatsen

Door Bea Versteeg
Wat hebben New York, Curaçao en Eritrea met elkaar gemeen? Het zijn drie pleisterplaatsen tijdens even zovele bezoeken die prins Willem-Alexander de komende tijd aflegt. De prins begint zondag met een vierdaags werkbezoek aan de oostkust van de Verenigde Staten. In de tweede helft van april staan de Nederlandse Antillen, dit keer beperkt tot Curaçao, en Aruba op het programma.

Van 6 tot 8 mei kijkt de prins hoe de Nederlandse troepen de vrede helpen bewaren in het grensgebied tussen Ethiopië en Eritrea. Voor de volledigheid: van 5 tot en met 8 juni vergezelt de troonopvolger zijn moeder tijdens het staatsbezoek aan Rusland.

Bij zijn reis naar de Verenigde Staten beperkt de prins zich tot het bezoeken van New York en Boston. Het gaat om een werkbezoek zodat erewachten en het spelen van de volksliederen achterwege zullen blijven. Wel heeft Willem-Alexander in beide steden een ontmoeting met leden van de Nederlandse gemeenschap ter plaatse. Tijdens een receptie mogen ze hem de hand drukken.

In the Big Apple, ooit Nieuw Amsterdam, ligt de nadruk op projecten die de leefbaarheid in de stad moeten vergroten. Zo neemt de prins uitgebreid kennis van de aanpak van de criminaliteit. Was New York een paar jaar geleden nog een van de onveiligste steden, dankzij het zero-tolerance-beleid van burgemeester Giuliani, kun je zelfs in Harlem, zij het overdag, veilig over straat.

De site van de New Yorkse politie zet de aanpak op een rijtje. Niks geen ijzeren concepten. De politie past haar tactiek aan, zodra zij te maken krijgt met andere soorten criminaliteit. De politieagenten die te voet of per auto de stad doorkruisen, zijn vaak de eersten die een misdrijf signaleren. Bij de oplossing daarvan moeten ze samenwerken met rechercheurs en ander politiepersoneel. Team work geldt als het ei van Columbus voor de New Yorkse politie.

Voorkomen
Voor iedere soort van criminaliteit heeft de politie een beleid ontwikkeld. Om het geweld op de scholen te beteugelen heeft ieder wijkbureau voor de openbare scholen in zijn gebied een plan opgesteld. Dit voorziet erin dat gesnapte spijbelaars door de politie naar school teruggebracht worden. Jongeren die een misdrijf begaan, kunnen rekenen op een harde aanpak door de politie. Binnen korte tijd staan ze voor de rechter. Met dit lik-op-stuk-beleid hoopt de politie en de overheid te voorkomen dat de jongeren voorgoed kiezen voor een carrière in de misdaad.

Dinsdag vertellen de deskundigen de prins alle ins- en outs van het zogenaamde waterfrontproject. Dit plan voorziet onder meer in de aanleg van een park dat grenst aan de East River in de wijk Brooklyn. Daarnaast valt onder het project het schoon houden van de rivieren die vanuit de staten New Jersey en New York via de stad New York de oceaan in stromen. Met de kwaliteit van het water was het tot voor enkele jaren geleden droevig gesteld. Mensen kregen dan ook het advies geen vis uit deze rivieren te eten.