Koninklijk huis 20 december 2000

Verloving van
prins Constantijn

Tijden veranderen. Ook aan het Nederlandse hof. Neem de aankondiging afgelopen zaterdag van de verloving van prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst.

Het communiqué van de Rijksvoorlichtingsdienst begint nog keurig met de frase: „Namens Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus der Nederlanden deelt de Rijksvoorlichtingsdienst mee, dat zich heden, 16 december 2000, hebben verloofd Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer Van Amsberg, en mejuffrouw Laurentien Brinkhorst.”

Een paar uur later op Paleis Huis ten Bosch gaat het heel wat informeler toe. Het paar en hun ouders poseren voor de pers. Koningin Beatrix zegt blij te zijn met haar aanstaande schoondochter. Met het echtpaar Brinkhorst verlaat het koninklijk paar daarna de vestibule. Daarna staat het jonge paar de pers ongedwongen te woord.

Bij de vorige generatie Oranjes was de gang van zaken heel wat formeler. Koningin Juliana nam plaats achter een microfoon en liet het volk weten dat het voor haar en haar man een bijzondere vreugde was de verloving van bijvoorbeeld hun dochter Beatrix met de heer Claus von Amsberg aan te kondigen. Er volgde een keurig gesprekje met de pers, waarbij de ouders aanwezig bleven.

In die tijd zou het ook onbestaanbaar zijn geweest dat een van Juliana's dochters vijf jaar verkering had alvorens zich te verloven. Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven waren van die generatie de recordhouders met een vriendschap die dik twee jaar had geduurd alvorens het tot een verloving kwam.

Dat Constantijn en Laurentien zich nu verloofd hebben, lag voor de hand. De prins was bezig met een postdoctorale managementopleiding. Die rondt hij van de week af. Hij begint aan een volgende stap van zijn carrière. Zo'n stap kan een verhuizing inhouden. Tot hij in januari in Fontainebleau ging studeren, woonde en werkte de prins in Brussel. Laurentien woont en werkt al acht jaar in de Belgische hoofdstad.

Als de prins een baan vindt in bijvoorbeeld Londen of Parijs, zal hij zich daar vestigen. Zo'n moment leent zich voor een volgende stap in een al jaren durende relatie. Ze hadden weleens over trouwen gesproken, zei Laurentien zaterdag. Op de achtergrond zal zeker gespeeld hebben dat Laurentien 34 is. Als het paar een gezin wil stichten, gaat de tijd een beetje dringen.

Uit de lucht vallen kwam de verloving geenszins. Hoewel er heel wat media verrast waren. Zij hadden echt gedacht dat prins Willem-Alexander zich eerst diende te binden voordat zijn jongere broer zijn geluk mocht bezegelen. Sommige meenden dat dit zelfs in het protocol stond. Niets is minder waar. Er is geen regel die zegt dat eerste de oudste onder de pannen moet zijn, voordat de rest mag volgen. De enige keer in de geschiedenis van de mensheid dat die regel is toegepast, is door Laban in het Oude Testament. Die verraste Jakob met Lea in plaats van Rachel.

Speculaties dat de vriendschap tussen Willem-Alexander en Máxima op grote bezwaren stuit bij het kabinet en dat daarom Laurentien en Constantijn als een reserve-koningspaar achter de hand worden gehouden, berusten op niets. De kroonprins en zijn vriendin hebben zelf nog geen besluit over hun toekomst genomen.

Tot dat moment wacht het kabinet af om met een oordeel over Máxima en natuurlijk over haar vader. Hoewel die er staatsrechtelijk niet toe doet. Gezien zijn verleden als staatssecretaris en minister van Landbouw tijdens het bewind-Videla is zijn aanwezigheid tijdens een eventuele bruiloft niet onomstreden. Het kabinet brengt wel alles in kaart voor het eventuele geval dat, zo vertelde premier Kok afgelopen zondag nog. „Als dat geval zich voordoet, zal ik laten zien wat ik te melden heb.” Over Zorreguieta gaf hij geen oordeel, maar dat hij tegenover het regime-Videla afwijzend stond, vond premier Kok vanzelfsprekend.

Eerdere berichtgeving:
Prins Constantijn gaat volgend jaar trouwen
(18 december 2000)