Kerkelijk Leven

Eerste grote activiteiten tijdens bewind Castro

Cuba krijgt massale
evangelisatiediensten

Van onze kerkredactie
KRIMPEN A/D LEK – Op Cuba zullen in juni massale evangelisatiebijeenkomsten worden gehouden. Dat is de eerste keer in de 40 jaar dat Fidel Castro aan de macht is. De Iglesia Evangelica Fe Apostolica, een evangelische kerk op Cuba, meldt dit in een rondschrijfbrief.

In maart 1995 nam de nationale assemblee van de Cubaanse raad van kerken (CIC) een motie aan om een evangelisch congres te organiseren. De samenwerkende protestantse kerken maakten een begin met de voorbereidingen. Met het oog op het toen al bekendgemaakte bezoek van paus Johannes Paulus II aan Cuba (1998) werd besloten het congres uit te stellen.

De uitvoerende raad van de CIC besloot in september vorig jaar opnieuw alle protestantse kerken uit te nodigen om te komen tot wat nu genoemd wordt een „Cubaanse evangelische viering.”

Inmiddels is een nationaal comité opgericht, dat de taak heeft de grootse bijeenkomsten die gepland staan te organiseren. In het comité zitten zeven personen van kerken die deel uitmaken van de CIC, zeven vertegenwoordigers van kerken die geen lid zijn van de raad, alsmede ds. Pablo Oden Marichal, president van de Cubaanse Raad van Kerken. Het comité probeert de evangelisatiecampagne zo breed mogelijk op te zetten.

Stadions en pleinen
De Stichting Oosteuropa Zending uit Krimpen aan de Lek kan het bericht bevestigen. In mei zullen in lokale kerken evangelisatiediensten worden gehouden, meldt medewerker Herman Kesting, die namens de stichting verantwoordelijk is voor de contacten met Latijns-Amerika. Daarna hebben van 1 tot en met 13 juni in stadions en op pleinen grotere samenkomsten plaats. „Een soort evangelisatierallys”, aldus Kesting. Daar zal ook de staatstelevisie van Cuba tegenwoordig zijn.

Vrije zendeling Kesting noemt de gebeurtenis uniek. „Het lijkt op de situatie in de Sovjet-Unie in 1991 en 1992. In de tijd van de overgang van Gorbatsjov naar Jeltsin is er een omslag gekomen. Onlangs hebben de christenen op Cuba met veel hangen en wurgen voor de tweede keer Kerst mogen vieren. Ik durf het bijna nog niet te zeggen, maar ook op Cuba lijkt een omslag te komen.”

Wat op de achtergrond speelt, weet de stichting niet. Kesting vermoedt dat Fidel Castro denkt aan zijn eigen toekomst. „Hij wil straks in vrede zijn hoofd neerleggen. Hij probeert vrede te krijgen met alle groepen van de bevolking en wil geaccepteerd worden door de rest van de wereld.”

Kesting spreekt de hoop uit dat mensen zullen kunnen vergeven en geen bloed gaan vergieten om wat is geweest. „De Cubanen zoeken de dingen van God. Ze hebben gezien dat het communisme weinig heeft opgeleverd. De levenssituatie is er schrijnend.”

Pinkstergemeenten
De Stichting Oosteuropa Zending heeft een onderafdeling die zich bezighoudt met Latijns-Amerika. Op Cuba heeft de organisatie vooral contact met de ”Asambleas de Dios”. Deze is te vergelijken met de ”Assemblies of God” in Amerika. Dat zijn pinkstergemeenten. De kerken op Cuba zijn, aldus Kesting, sinds 1988 gegroeid, „al leek het er toen op dat de kerk dood zou bloeden.”

Voordat Castro aan de macht kwam, was Cuba voor bijna 100 procent rooms-katholiek. Dit aantal halveerde tijdens de communistische dictatuur op het eiland. Bijna 3 procent van de bevolking behoort nu tot een protestantse kerk. De meeste van hen is lid van pinkstergemeenten, die relatief snel groeien.