Kerkelijk Leven

Ds. G. H. Abma spreekt voor Sabbatstichting:

Sabbat is zaak van schriftgezag

Van onze kerkredactie
VIERHOUTEN – Bij de viering van de sabbat is het schriftgezag in het geding. Deze motivatie gaf ds. G. H. Abma gisteravond in Vierhouten voor het aan de orde stellen van dit vraagstuk in het blad van de Stichting vanuit Jeruzalem. Naar aanleiding van zijn artikel had de Sabbatstichting de hervormde predikant uitgenodigd om zijn visie uiteen te zetten.

In de christelijke kerk is, zelfs bij de meest bijbelgetrouwe mensen, heel eigenmachtig met het vierde gebod omgegaan, stelde de Goudse predikant. „Maar nergens in de Bijbel lees ik dat de zondag een vervanging is van de sabbat die God aan Israël gaf.”

De „scheefgroei ”van vele eeuwen is niet snel recht te trekken, zo temperde ds. Abma een mogelijke verwachting dat in de kerk een breed draagvlak zal komen voor de viering van de sabbat. „Daar is wel erg veel geloof voor nodig. ”Maar, voegde hij eraan toe, als Jezus terugkomt en zal heersen op de aarde, zal Hij niet de zondag maar de sabbat vieren.

De hervormde predikant wil de viering van de sabbat niet op de spits drijven. „Er lopen in Nederland heel wat mensen rond die teveel op de ene kaart van de sabbat als rustdag zetten. ”Toch vindt hij de zaak belangrijk genoeg om ze aan de orde te stellen. De viering van de zondag werpt volgens hem een „nodeloze barrière ”op richting het joodse volk. „Als je weigert je biddend te bezinnen op de sabbat, kun je niet eerlijk zeggen dat je Israël tot jaloersheid wilt verwekken.”

De sabbat heeft ook alles te maken met het vrederijk, noemde ds. Abma als extra motivatie voor hernieuwde bezinning. „Als we daar echt verlangend naar uitzien, moeten we ernst maken met deze vragen.”

De Goudse predikant bracht de vragen rond sabbat en zondag in nauw verband met de visie op Israël. „Israël is niet tijdelijk terzijde geschoven, wat veel mensen zeggen, maar is het uitverkoren volk, dat een speciale plaats heeft in Gods plan. ”Dat de kerken er „niet zo florissant uitzien ”, is volgens ds. Abma een gevolg dat ze zich hebben losgesneden van de stam Israël.

God wil naar Zijn plan Israël en de christelijke gemeente bijeenbrengen, verwoordde ds. Abma zijn overtuiging. „Juist daarom drukt God me met mijn neus op vragen rond de sabbat.”

Niet vrijblijvend
Onder de ruim zestig belangstellenden leefden diverse vragen. „Ik ben tot de overtuiging gekomen dat er geen gebod is om de eerste dag als rustdag te houden. Moet ik nu de sabbat gaan vieren? Zal God me erop aanspreken als ik daarin nalatig ben? ”Als je zoiets als zonde gaat voelen, antwoordde ds. Abma, voel je meer de verantwoordelijkheid. „Dat geeft me de gelegenheid uit te spreken dat de sabbat geen vrijblijvende aangelegenheid is. ”Dat geeft een enorme spanning, gaf de predikant toe, die eerder vaststelde dat de terugkeer tot de sabbat ook weer niet hetzelfde gewicht heeft als de herontdekking van de rechtvaardiging van de goddeloze door de reformatoren.

Een voormalig lid van de Christelijke Gereformeerde Kerken vertelde over zijn ervaringen nadat hij de sabbat was gaan vieren en adventist was geworden. Ds. Abma zei „diep respect ”te hebben voor allen die een dergelijke weg gingen. „Het is van belang dat zo'n signaal in de kerk wordt opgepikt.”