Kerkelijk Leven

Eenzaam strijdende predikant krijgt geen gelijk in appèlzaak

Deense dominee voert doopstrijd

Van onze correspondent
VIBORG – Aan de regels rond de heilige doop valt in de Luthers-Evangelische staatskerk (Folkekirke) in Denemarken niet te tornen. Dat kwam ook in tweede instantie vast te staan in de gerechtelijke procedure die de Folkekirke had aangespannen tegen de voormalige Jutlandse dominee Bent Feldbaek Nielsen.

De predikant werd ruim 2 jaar geleden uit zijn ambt gezet op grond van zijn visie op de doop. Daarvoor kwam destijds, voor de eerste keer sinds de wet daartoe in Denemarken werd aanvaard, een speciale kerkelijke kamer van een burgerlijke rechtbank bijeen.

In de beroepszaak die Feldbaek Nielsen (60) aanspande bij het westelijke landsgerecht in Viborg werd nogmaals duidelijk dat hij aan alle kanten het onderspit delft in zijn strijd tegen de Folkekirke. De drie civiele en theologisch geschoolde rechters van het college kwamen (zij het met één stem tegen) tot exact hetzelfde vonnis, namelijk dat de opvattingen van Feldbaek Nielsen niet stroken met de evangelisch-lutherse grondslagen van de kerk. Deze zijn vervat in de Kleine Catechismus van Luther en de Augsburgse Confessie.

Welkom
Feldbaek Nielsen, voor zijn ontslag dominee in het Noord-Jutlandse dorp Snedsted, meent dat de doop niet betekent dat kinderen daarmee de Heilige Geest, de vergeving der zonde en het eeuwige leven ontvangen, maar uitsluitend dat ze „welkom worden geheten” in de kerk. Pas later moet dan blijken in hoeverre ze inderdaad tot de wedergeborenen kunnen worden gerekend.

Vanwege zijn visie ging Feldbaek Nielsen over tot een bijgestelde doopsformule. Hij doopte voortaan kinderen in zijn gemeente niet meer „in” maar „tot” de Naam des Vaders, des Zoons en des Heiligen Geestes. Dat is volgens hem bovendien ook de juiste vertaling van de grondtekst.

Automatisme
Volgens het westelijke landsgerecht forceerde Feldbaek Nielsen op die manier echter een tegenstelling tussen de doop met water en de doop met de Geest. De definitief uit het ambt gezette dominee kwam tot zijn visie omdat hij het niet eens is met het automatisme waarmee kinderen in de staatskerk ten doop worden gehouden en zo worden opgenomen in de ledenregisters.

„Indien men pas als volwassene stelling zou moeten nemen, zouden veel meer mensen het lidmaatschap voor gezien houden dan nu en was het gedaan met de staatskerk als volkskerk. Maar de staatskerk vaart sowieso een catastrofale koers door te verkondigen dat het bezit van een doopattest het eeuwige leven garandeert”, zo hield Feldbaek Nielsen ook na het nieuwe vonnis vast aan zijn opvattingen. „De kerk is op weg om een inhoudsloze instelling te worden.”