Kerkelijk Leven

Christenen en moslims opnieuw slaags

Rellen in Ambon
eisen 17 levens

Van onze kerkredactie
JAKARTA – Het dodental als gevolg van godsdienstrellen in de Oost-Indonesische stad Ambon is opgelopen tot zeventien. Bij de gevechten tussen moslims en christenen eerder deze week raakten ruim honderd mensen ernstig gewond, aldus militaire functionarissen vanmorgen.

Verder zijn ruim veertig huizen afgebrand alsmede diverse winkels, auto's, motorfietsen en vier kerken. Volgens ooggetuigen is de situatie na 2 dagen van bloedige onlusten weer enigszins rustig. Wel zijn er nog politieversterkingen op straat om oplaaiend geweld in de kiem te smoren. Het Indonesische leger heeft verse manschappen naar het gebied gestuurd om de orde te herstellen. Inwoners van de hoofdstad Ambon blijven binnen. De organisatie van de Burgers van de Molukken (IKMMAL) verwacht nog meer uitbarstingen van geweld op het Indonesische eiland Ambon in de Molukken.

De rellen tussen christenen en moslims in de hoofdstad zijn dinsdag begonnen, op de eerste dag van Idul Fitri, het verzoeningsfeest waarmee moslims ieder jaar het eind van de vastenmaand ramadan vieren. Een dronken man zou een buschauffeur hebben bedreigd, waarop inwoners van twee wijken van de stad met elkaar op de vuist gingen. De rellen breidden zich vervolgens uit naar andere delen van de stad en daarbuiten. Groepen moslims en christenen gingen elkaar te lijf met speren, machetes en breekijzers. Christenen zijn in Ambon-stad in de meerderheid, maar daarbuiten wonen meer moslims dan christenen.

Volgens de IKMMAL kunnen de gebeurtenissen te maken hebben met een incident vorig jaar november in Jakarta. Toen werden zes Molukkers door moslims om het leven gebracht. De organisatie denkt dat er in beide gevallen sprake is van provocateurs, die gezocht moeten worden binnen „politieke kringen”.

Bezorgd
De Molukse Evangelische Kerk in Nederland kijkt „met grote bezorgdheid” naar de rellen tussen christenen en moslims op Ambon. Velen uit de Molukse gemeenschap in Nederland hebben familie op het eiland.

Volgens predikant E. S. Patty worden de christenen op Ambon als zondebok naar voren gebracht, waardoor zij hun huizen nauwelijks meer uit durven. Een woordvoerder van de Molukse Evangelische Kerk spreekt van een „totale chaos”.

In december uitten twee Molukse kerken en de Samen-op-Wegkerken al hun bezorgdheid over de situatie in een brief aan premier Kok. De kerken hebben de indruk dat „machtige groeperingen” belang hebben bij het geweld. Volgens de kerken gaat het niet om een strijd tussen de verschillende godsdiensten maar zijn er politieke belangen in het spel.

In Indonesië doen zich sinds het uitbreken van de economische crisis steeds vaker religieuze rellen voor. Daarbij zijn tientallen kerken en moskeeën in brand gestoken. President B. J. Habibie riep enkele weken geleden op tot religieuze verdraagzaamheid. Ongeveer 90 procent van de Indonesiërs is islamitisch.