Kerkelijk Leven

CSFR belegt jaarlijkse winterconferentie

„Te veel theoretiseren
leidt af van waarheid”

Van onze kerkredactie
SOMEREN – Op de winterconferentie van de CSFR staat dezer dagen het thema sociale gerechtigheid centraal. „Gezien de statutaire doelstelling zijn we eens in de vijf jaar verplicht om de blik in de richting van de maatschappij te slaan”, zei conferentiepreses Jan A. Schippers gistermiddag in zijn openingswoord. „Al te veel getheoretiseer leidt immers meer dan eens af van de eenvoudige waarheid”.

De jaarlijkse winterconferentie van de studentenvereniging Civitas Studiosorum in Fundamento Reformato (CSFR) wordt gehouden in het Brabantse Someren. Het thema wordt uitgewerkt in drie lezingen. Gisteravond sprak prof. dr. S. Griffioen over “Filosofische grondslagen van sociale gerechtigheid”. Vanmiddag behandelde prof. dr. R. Kuiper het onderwerp “Sociale gerechtigheid in de christelijke politiek”. Morgenochtend leidt dr. A. Noordegraaf het laatste thema, “Actueel diaconaat”, in.

Ook staan er zeven workshops op het programma, onder meer over mensenrechten, bevrijdingstheologie, literatuur en christelijk socialisme. De driedaagse conferentie wordt morgenmiddag afgesloten.

Hardnekkig
Heeft bezinning op “sociale gerechtigheid” wel zin, vroeg preses Jan Schippers zich af. „Dit vraagstuk is er een van een bijzonder hardnekkige soort. Armoede en onrecht blijken onuitroeibaar. Met wat overdracht van geld en techniek is het armoedeprobleem niet de wereld uit. En, alsof het een soort ondergrondse veenbrand lijkt, ook in ons zeer welvarende werelddeel neemt de armoede onder mensen toe”.

Toch zag de conferentiepreses reden te over om zich te bezinnen op sociale gerechtigheid. Hij wees daarbij op de start van de Economische en Monetaire Unie op 1 januari 1999 („onmiskenbaar zal de EMU een weerslag hebben op het sociaal beleid van Nederland”) en op de nadering van een nieuw millennium.

Jan Schippers: „Wanneer wij in deze maatschappij onze ogen de kost geven, merken we de profetische kracht van Groens woorden. Zoals dijken onze polders beschermen tegen overstromingen, zo beschermen de bijbelse tien geboden het menselijk leven en samenleven. De processen van liberalisering en secularisatie zijn in deze metafoor te duiden als het doorsteken en afgraven van de levensbeschermende dijken. Een overheid die Gods wet terzijde stelt, schaft de gerechtigheid af en zet tegelijkertijd de humaniteit op de tocht”.

Schortinghuis
De conferentiepreses gaf aan dat de morele ontreddering van Midden- en Oost-Europa ook de andere landen van de Europese Unie bedreigt. Hij wees op drie verschijnselen: een hedonistische levenshouding, de privatisering van levensbeschouwing en ethiek, en het afnemend verantwoordelijkheidsbesef. Ingaand op het laatste verschijnsel, zei Schippers: „Mensen voelen zich steeds minder verantwoordelijk voor zaken van algemeen belang, omdat ze in belangrijke mate op zichzelf gericht zijn.

Als de geduide ontwikkelingen in de maatschappij doorzetten, dan wordt het functioneren van de kerkelijke gemeente en van het gezin van nog veel groter belang dan het al was. In het publieke debat zullen we moeten opkomen voor de heilzame geboden van God en het belang van trouw zijn aan de Heere en aan elkaar onderstrepen”.