Kerkelijk Leven

Remonstranten en vrijzinnigen protesteren

Vrijzinnigen en remonstranten
dringen aan op behoud 'Leiden'

UTRECHT – Vrijzinnige hervormden en remonstranten dringen er bij de synode van hervormden, gereformeerden en lutheranen op aan de predikantsopleiding in Leiden te sparen. De gezamenlijke synode vergadert vrijdag en zaterdag over het voorstel van de gezamenlijke synodebesturen om de ambtsopleidingen in Amsterdam, Utrecht en Groningen te concentreren.

Volgens het voorstel moeten de predikantsopleidingen in Leiden, Kampen en aan de Universiteit van Amsterdam hun deuren sluiten. De Remonstrantse Broederschap heeft haar kerkelijke opleiding in Leiden en moet in geval van opheffing van de hervormde evenknie waarschijnlijk uitkijken naar samenwerking met een andere universiteit.

Ook de Vereniging van Vrijzinnige Hervormden pleit in een brief aan de synodeleden voor behoud van de Leidse opleiding. De kerken zouden kunnen beslissen Leiden als vierde predikantsopleiding te behouden. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan zou 'Leiden' in samenwerking met de Vrije Universiteit in Amsterdam overeind moeten blijven.

Scheiding
De vrijzinnige hervormden zien weinig in het plan om de gereformeerde opleidingen aan de VU en in Kampen te doen fuseren tot een nieuwe theologische faculteit aan de VU onder kerkelijk bestuur. „Zo'n constructie staat steeds onder de druk van kerkpolitieke overwegingen”. Ze hechten sterk aan de scheiding tussen de wetenschappelijke theologische studie en de kerkelijke opleiding zoals die onder andere in Leiden bestaat.

Het bestuur van de Remonstrantse Broederschap en de curatoren van het remonstrantse seminarie klagen er in hun brief aan de synodeleden nogmaals over dat zij buiten het overleg over de concentratie van de predikantsopleidingen zijn gehouden. De gezamenlijke synodebesturen zijn bereid de remonstranten als waarnemer te betrekken bij de opzet van de nieuwe opleiding in Amsterdam. Anders moeten ze hun heil in Utrecht of in Groningen zoeken.

De Broederschapsraad van de doopsgezinden, die hun seminarie aan de Universiteit van Amsterdam hebben, is niet op voorhand tegen samenwerking met de nieuwe opleiding in de hoofdstad, meldt het Algemeen Doopsgezind Weekblad. Die moet dan wel voldoen aan de eisen die de doopsgezinden eerder stelden bij overleg over een oecumenische ambtsopleiding in Amsterdam. De doopsgezinden bedongen onder meer 21 studiepunten (een halfjaar studie) om in eigen beheer identiteitsgevoelige vakken zoals doperse geloofs- en zedenleer aan te bieden.