Kerkelijk Leven

Synodezitting moet uitlopen in publicatie

SoW-kerken willen
gesprek over Jezus

Van onze kerkredactie
DRIEBERGEN – De dagelijkse besturen van de drie Samen-op-Wegkerken willen volgend jaar een gezamenlijke synodebespreking wijden aan de vraag wie Jezus is. De gedachtewisseling moet uitmonden in een geschrift over de persoon en het werk van Jezus.

Dat hebben de moderamina van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk gisteren bekendgemaakt.

De gereformeerde synode nam in april al het besluit aandacht te besteden aan de vraag: “Wie is Jezus?”. Daarmee kwam de kerkvergadering tegemoet aan een verzoek van een kerklid uit Zevenhuizen. Deze vroeg de synode in een verklaring aan kerkenraden uit te spreken dat Jezus God en Heiland is.

De moderamina van de SoW-kerken hebben nu besloten de bezinning te plannen voor een gezamenlijke synodevergadering, „omdat de kerken in een vergevorderd stadium samenwerken”.

Tijdens de vergadering van de triosynode zal een studierapport op tafel liggen waarin „vele publicaties van de afgelopen jaren” alsmede het recente omstreden boek van de gereformeerde theoloog dr. H. M. Kuitert ter sprake komt. In “Jezus: nalatenschap van het christendom” ontkent Kuitert de goddelijkheid van Jezus. De tweenaturenleer, die zegt dat Jezus een goddelijke en een menselijke natuur heeft, noemt hij een „dwaalspoor”. De moderamina hopen dat de gesprekken die naar aanleiding van Kuiterts boek zijn ontstaan, een „goede bijdrage zullen vormen voor het synodeberaad”. Ook de „ervaringen opgedaan in de dialoog tussen joden en christenen” zullen worden verwerkt.

Onopgeefbare kern
De dagelijks besturen stellen nu al vast dat er uiteenlopende meningen bestaan over de vraag wie Jezus is. Ze vinden het belangrijk dat de kerk ingaat op de vragen en steeds opnieuw uitspreekt wat tot de „onopgeefbare kern van haar belijden met betrekking tot Jezus” behoort.

In de ontwerpkerkorde (artikel I.3) van de toekomstige verenigde kerk hebben de kerken uitgesproken dat „de drieënige God, Vader, Zoon en Heilige Geest” de enige bron en norm van de kerkelijke verkondiging en dienst is. „De kerk belijdt telkens opnieuw in haar vieren, spreken en handelen Jezus Christus als Heer en Verlosser van de wereld” (artikel I.6).