Kerkelijk Leven

Opleiding in Heerlen trekt te weinig studenten

Katholieke Universiteit
Nijmegen sluit UTP

NIJMEGEN/HEERLEN – De Katholieke Universiteit Nijmegen sluit per 1 september 1999 de UTP te Heerlen, sinds 1992 een instroomlocatie van de Nijmeegse theologische faculteit. Al vanaf september worden aan de vroegere Universiteit voor Theologie en Pastoraat geen eerstejaars studenten meer aangenomen.

De KUN besloot de UTP te sluiten wegens een te gering aantal aanmeldingen van studenten, zo deelde de universiteit mee. Het is niet meer mogelijk in Heerlen een volledige infrastructuur in stand te houden. De bisschoppenconferentie billijkt het besluit tot sluiting.

Bij de fusie van de UTP met de theologische faculteit van Nijmegen in 1992 bleef Heerlen behouden als instroomlocatie voor de eerste drie jaren van de studie. In 1995 sprak het bestuur van de Nijmeegse universiteit uit dat het de locatie in Heerlen wilde behouden, ondanks het geringe aantal studenten. In 1995 waren dat er 98 en bij de fusie in 1992 138.

De UTP werd in 1966 als Hogeschool voor Theologie en Pastoraat opgericht. Bisschop Gijsen van Roermond, die in 1972 werd benoemd, vond de UTP te weinig orthodox en richtte het priesterseminarie Rolduc op.

In 1976 werd de UTP uitgebreid tot een centrum voor theologie, pastoraat en cultuur. Door de uitbreiding van de activiteiten werd de UTP een centrum „waar alles te vinden is op geestelijk gebied”. Het centrum bood onderdak aan het theologisch hoger beroepsonderwijs, het Missiologisch Instituut en de Pastorale School Zuid-Limburg, waar leken een pastorale vorming ontvangen.

Reistijd
Het dalende aantal nieuwe studenten was de belangrijkste factor voor sluiting, zegt mr. A. Hustinx, secretaris van de Nijmeegse theologische faculteit. Uit onderwijskundig oogpunt werden de groepen te klein. Dan spelen ook de reistijd van de docenten uit Nijmegen en de exploitatiekosten van het gebouw een rol. Tijdens de evaluatie dit voorjaar viel de kosten-batenanalyse negatief uit.

Bovendien bleek dat bisschop Wiertz van Roermond niet de ruimte zag de UTP een plaats te geven binnen het geheel van opleidingen in zijn bisdom. Tijdens de bespreking op de bisschoppenconferentie wisten zijn collega's Wiertz niet tot andere gedachten te brengen. Vicaris H. Schnackers zegt dat het bisdom geen aanleiding heeft commentaar te geven, omdat de UTP als instroomlocatie van de theologische faculteit onder verantwoordelijkheid valt van kardinaal Simonis, die daarvan de grootkanselier is.