Binnenland

Azen op housende jongelui

Door R. Pasterkamp en G. Wolvers
UTRECHT – Hakken, housen, hossen. Daarvoor komen de meeste jongeren naar de Megafestatie. In de zee van herrie zijn er zowaar deelnemers te vinden die serieuze 'muziek' maken. De landmacht, de politie en het computerbedrijf moeten wel: volop vacatures en steeds minder jongeren. Housend adresjes scoren.

De bassen zijn tot in het ruggenmerg te voelen. Het dak van de donkere Jaarbeurshal lijkt het maar net te houden. Elke stand op de Megafestatie, althans de wonderlijke bouwwerken die daarvoor doorgaan, heeft zijn eigen mega-boxen meegenomen. En die staan op tien. Dat vindt de jeugd van tegenwoordig leuk. Stuiteren en swingen.

Spanning is buiten te vinden. Bungee jumping (met één been aan een elastiek uit een hoogwerker springen) is al weer uit. De echte durfallen vinden hun kick in het scad-diven (70 meter boven de grond vrij uit een bakje vallen en landen in een vangnet) en in een raceauto met dik 100 kilometer per uur worden afgeschoten; 147 wachtenden voor u. Hoe gekker hoe mooier. Dagje „body & brain kicks” voor 25 gulden. Jong Nederland houdt van brood (met kroket) en (keiharde) spelen.

Ultieme feest
Werkgevers met veel vacatures bedenken zich geen twee keer om naar Utrecht te komen. De Koninklijke Landmacht (KL) is voor de vijfde keer op de Megafestatie. Een hal vol met klimrekken, tanks, wapens, zandzakken en soldaten trekt honderden jongens en meisjes. „We kunnen niet meer zonder dit festijn”, zegt majoor L. Meelhuysen. „Dit is het ultieme wervingsfeest voor de KL”.

Iedere twee maanden heeft alleen zijn 13e gemechaniseerde brigade in Oirschot al 200 nieuwe soldaten nodig. Landelijk zoekt het leger jaarlijks enkele duizenden geïnteresseerden. Lui die voor een bepaalde tijd het camouflagepak willen aantrekken.

De belangstelling voor het legergroen in de Jaarbeurs is enorm. Vooral dames graaien gretig in de touwen. De jongens die al soldaat zijn, worden uiterst behulpzaam als er weer een blondine hun Leopard van binnen wil zien. Voor de 24 meter hoge klimtoren staan de jongeren in de rij. Langs de zijkant van het gevaarte omhoog en dan van bovenaf abseilen. „Kicken hè”.

Van de ruim 28.000 bezoekers die zondag de deuren van de Megafestatie passeerden, toonden er 2786 interesse voor een baan bij Defensie. „Niet slecht”, vindt Meelhuysen. En dat terwijl de KL een „strenge werkgever” is. „Drugs is een bekend verhaal. We doen ook aan alcoholmatiging. En binnenkort komt er een volledig verbod op het dragen van zichtbare oorbellen en piercings”.

Skaters
Minder groot en minder wild is de wervingsstand van vijf politiekorpsen uit de Randstad. Een enkele jongeling kan het opbrengen om de skaters in de grootste mobiele half-pipe ter wereld te laten voor wat ze zijn en een kijkje bij de politie te nemen. Hier geen schietbanen, aanhoudingsdemo's of flitsende achtervolgingsscènes. Wie bij de politie wil, overdenkt dat nog eens rustig.

Jaarlijks zijn er bij de vijf korpsen 5000 nieuwe mensen nodig. Allemaal vissen die uit de toch al krappe arbeidsvijver moeten komen. Wat biedt blauw meer dan groen? Petra Verra van de afdeling werving en selectie van de politie Haaglanden: „Wij garanderen een baan voor het leven. Als je wilt, kun je bij de politie veertig jaar vooruit”. Ze heeft het nog niet gezegd, of drie militaire zandhazen komen informatie halen over de pet die hun wellicht ook past.

Petra is vooral bezig om onbegrip bij de jongeren weg te nemen. „In de leeftijd tussen de veertien en achttien vinden ze politie helemaal niet leuk. Die komen alleen als er herrie in de tent is of ze pakken je scooter af. Dat imago verdwijnt vanzelf”. De politie is nog altijd je beste vriend, beweert Verra. De 34-jarige agente ziet overeenkomsten met de gezondheidszorg. „We verlenen hulp bij ongevallen, wijzen mensen de weg en grijpen in bij buurtruzies”.

Ziekenhuisbed
De gezondheidszorg laat het op deze megajongerenbeurs massaal afweten. Of het moet het wedstrijdparcours zijn, dat je liggend op een ziekenhuisbed moet afleggen. Met groot vermaak ramt de jeugd tegen de deur. „Het lijkt de grootste sport om de zaak zo snel mogelijk kapot te maken”, zegt Jurgen Friedrichs van de arbeidsbureaus. Toch denkt hij zo te wijzen op het schreeuwende tekort aan arbeidskrachten in de zorgsector. „Onze vacaturebanken staan vol met zorgbanen. De ziekenhuizen gillen om personeel”.

De arbeidsbureaus zijn op de Megafestatie om duidelijk te maken dat niet alleen uitzendbureaus tijdelijke banen aanbieden. „Jongeren worden daar vaak snel weer ontslagen. Wij bieden dan ook nog andere ondersteuning, zoals training van sociale vaardigheden”. Friedrichs heeft z'n vacaturebank maar thuisgelaten. „De communicatie is hier wel een beetje lastig”. De house dreunt instemmend mee. „Weet je wat het mooiste moment van de dag is? Als ik 's avonds thuis op de bank zit met klassieke muziek aan”.

De helpdeskjongens van computerfabrikant IBM gaan wat doelgerichter te werk. Een Internet-talentenjacht levert honderden namen en adressen op. „Die gaan meteen de molen in”, zegt Johan van Staalduinen van IBM.

Doel van IBM Global Services is 300 mbo'ers over de brug te krijgen voor de helpdesks, programmeerfuncties en de oplossing van het millenniumprobleem. Daarvoor heeft het bedrijf 120 jonge mensen van hun normale werk afgeplukt en in het spijkerpak met bretels gehesen. „Om aansluiting te zoeken bij de belevingswereld van de jeugd”.

Dat lukt. Zevenduizend adressen krijgt het bedrijf via het Internet-spelletje. „En vele anderen zullen aan IBM denken als stageadres. Die driehonderd halen we hier wel weg”, zegt Van Staalduinen op een rustig plekje, gevlucht voor het housegeweld. „De bewakers lopen hier met decibelmeters rond. Gisteren is een standhouder gewaarschuwd. Die draaide alleen maar house terwijl er verder niks gebeurde. Uiteindelijk ging de muziek een tandje lager”.