Kerkelijk Leven

Archeologenteam verrast bij onderzoek van Gihon-bron

Nieuw licht op Jeruzalem

Van onze correspondent
JERUZALEM – De waterbron waaraan de stad Jeruzalem in de oudheid haar bestaan te danken had, bleek al door de Kanaänieten met torens te zijn versterkt. Dat heeft een archeologisch team onder leiding van Dr. Ronny Reich ontdekt bij opgravingen bij de Gihon-bron. Voorheen namen wetenschappers aan dat de versterking van Jeruzalem hoger gelegen op de heuvelrug naast de bron begon.

De Israëlische oudheidkundige dienst heeft het onderzoek bij de Gihon-bron in de Arabische wijk Silwan gelast omdat leden van de beweging Elad (”Naar de Stad van David”) vergunning hebben gekregen boven de bron een toeristisch centrum te bouwen. Elad is een groep joden die tracht huizen te kopen in Arabische wijken in Jeruzalem.

De Gihon-bron ligt in de Kidron-vallei. Daarnaast op de heuvelrug ligt het gedeelte van Jeruzalem dat koning David in ongeveer 1000 voor Christus op de Jebusieten veroverde. Dit deel van Jeruzalem wordt de “Stad van David” genoemd. Tot nu toe hadden archeologen altijd aangenomen dat de Gihon buiten de stadsmuren van het oude Jeruzalem lag en dat het dus niet de moeite waard was daar onderzoek te verrichten. Bij belegering konden bewoners via in de rotsgrond uitgehouwen schachten water uit de bron putten.

Twee torens
„Wij zijn de eersten die hier onderzoek verrichten”, aldus Ronny Reich, die al sinds 1969 met opgravingen in Jeruzalem bezig is. „We hebben ontdekt dat de bron in ongeveer 1800 voor Christus werd versterkt met twee torens, waarvan er een rondom de bron was gebouwd”.

Omdat het onderzoek zich nog in de beginfase bevindt, kan Reich nog weinig bijzonderheden verstrekken over de versterking van de bron. Maar het lijkt er in elk geval op dat de Kanaänieten een grotere en sterkere stad hadden gebouwd bij de bron dan tot nu toe was aangenomen. Bij de bron zijn geen potscherven gevonden uit de tijd van David, maar wel uit de 18e eeuw voor Christus.

De oudste scherven die in Jeruzalem zijn gevonden dateren van 3400 tot 3200 voor Christus. Dat betekent dus dat Jeruzalem al ruim tweeduizend jaar was bewoond voordat David de plaats voor de Israëlieten innam. „Je kunt het echter nog geen stad noemen, zelfs niet in de zin van een stad in de oudheid”, aldus Reich. „Het was niet meer dan een nederzetting”.