Kerkelijk Leven

Paus had Estermann (43) net benoemd

Hoofd pauselijke
lijfwacht vermoord

VATICAANSTAD – De commandant van de Zwitserse Garde, Aloïs Estermann, is nog geen tien uur na zijn benoeming vermoord. Een woordvoerder van het Vaticaan bevestigde vanmorgen dat de lichamen van Estermann, zijn vrouw, en een onderofficier van het elitekorps, Cedrich Tornay, gisteren zijn gevonden in een appartement in het Vaticaan.

Volgens woordvoerder Navarro Valls lijkt het erop dat Tornay (23) Estermann en diens echtgenote heeft vermoord in „een vlaag van verstandsverbijstering”, en daarna de hand aan zichzelf heeft geslagen. Het moordwapen is onder het lijk van Tornay aangetroffen. Artsen in het kleine kerkstaatje zullen later op de dag een lijkschouwing op de slachtoffers verrichten.

Het is voorzover bekend voor het eerst sinds mensenheugenis dat iemand op gewelddadige wijze aan zijn eind komt in het Vaticaan. De meeste inwoners van de stadstaat zijn kardinalen, bisschoppen, priesters en nonnen. Er wonen ook hoge functionarissen van de Zwitserse Garde, de Vaticaanse politie, alsmede medici en brandweerlieden.

Paus Johannes Paulus II had Estermann (43) gisteren benoemd tot commandant van de honderd manschappen tellende Garde, de bewakingsdienst van de kerkvorst. Kolonel Estermann, die tot gisteren interim-commandant van de Garde was, maakte op 13 mei 1981 naam door zich tijdens een aanslag op de paus voor de kerkleider te werpen. De Turk Mehmet Ali Agca loste toen op het Sint-Pietersplein van dichtbij enkele schoten op de paus.

Van adel
De uit Luzern afkomstige Estermann was de 31e commandant van de Zwitserse Garde sinds de oprichting op 21 januari 1506. De eervolle maar financieel weinig aantrekkelijke post was sinds november vorig jaar vacant. De chef van het elitekorps verdient jaarlijks 40.000 Zwitserse frank (60.000 gulden). De commandant moet traditiegetrouw van adel zijn. Maar volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera voldeed het slachtoffer niet aan die eis. Estermann werd in 1980 benoemd tot kapitein van de Zwitsere Garde. Daarvoor was hij onder meer officier in het Zwitserse leger.

De honderd gardisten zouden morgen de 492e verjaardag van hun korps vieren. Wie hellebaardier wil worden, moet rooms-katholiek, Zwitser, ongehuwd en tussen de 19 en 30 jaar zijn. Omdat de garde met een tekort aan jong personeel kampt, zou de lengte-eis van 1,74 meter niet meer gelden. In het algemeen zijn gardisten twee jaar in dienst.