Kerkelijk Leven

Bezorgdheid over uitwerking wetsvoorstel

VS verdeeld over acties
bij geloofsvervolgingen

WASHINGTON – Een Amerikaans wetsvoorstel om sancties op te leggen aan buitenlandse regeringen die zich schuldig maken aan godsdienstvervolging, zorgt voor ongerustheid in politieke en economische kringen. Zowel de regering-Clinton, de zakenlobby als een aantal van de belangrijkste protestantse kerken spreken de vrees uit dat de maatregelen meer kwaad dan goed zullen doen aan de onderdrukte 'gelovigen'.

Vorige week sprak Bill Clinton zich op een bijeenkomst van de National Association of Evangelicals uit tegen het wetsvoorstel. Volgens de Amerikaanse president ontneemt het hem de bewegingsvrijheid die nodig is om een buitenlands beleid te voeren. Woordvoerder van het Witte Huis Mike McCurry voerde tegenover het Congres in Washington aan dat religieuze minderheden in sommige landen ten gevolge van sancties aan nog grotere vervolging kunnen blootgesteld worden.

De wetstekst, ingediend door senator Arlen Specter en volksafgevaardigde Frank Wolf, werd vorige maand met 35 tegen drie stemmen goedgekeurd door de commissie internationale betrekkingen van het Huis van Afgevaardigden en moet nu voor verdere behandeling naar de Senaat.

Bureau Vervolging
Toen het voorstel vorig jaar voor de eerste keer werd ingediend, moest de tekst al wijzigingen ondergaan om aan de bezwaren van de zakenwereld, de regering en sommige religieuze organisaties tegemoet te komen. Als het Wolf-Specter-voorstel alle stemmingsrondes overleeft, zal binnen de Amerikaanse regering een Bureau voor Vervolgingen worden opgericht, waarvan de door de president aangestelde directeur elk jaar aan het Congres verslag moet uitbrengen.

De president zal verplicht zijn sancties op te leggen aan landen die zich schuldig maken aan godsdienstvervolging of te weinig ondernemen om ze te voorkomen. Onder de maatregelen vallen importbeperkingen, opschorten van niet-humanitaire hulp, weigering van visa aan geïdentificeerde vervolgers en de blokkering van leningen bij internationale financiële instellingen zoals de Wereldbank.

Maar in tegenstelling tot de oorspronkelijk versie van het wetsvoorstel, zal de president kunnen afzien van sancties als hij ze in strijd acht met de nationale veiligheid. In de laatste versie van het wetsvoorstel ontbreken ook de bepalingen die een speciale doorlichting op dit punt vragen van Saudi-Arabië, Pakistan, China en andere landen waarmee Washington uitgebreide handelsrelaties onderhoudt.

Toeloop
De bepaling om nieuwe investeringen in en handel met Sudan te verbieden bleef echter behouden. De islamitische regering in de hoofdstad Khartoem is sinds jaren in een oorlog verwikkeld met het christelijke en animistische zuiden van het land. Maar op andere punten blijft het voorstel van Specter en Wolf zorgen voor gefronste wenkbrauwen.

Dat religieuze vluchtelingen in de VS hun vrees voor vervolging niet –zoals andere asielzoekers– zullen hoeven te staven, doet Wolfs republikeinse partijgenoten in het Congres vrezen voor een toeloop van valse religieuze vluchtelingen. In de zakenwereld bestaat dan weer oppositie tegen het voorstel omdat het eenzijdige, Amerikaanse sancties oplegt. Veel ondernemingen vrezen dat hun winstgevende contracten zullen worden afgesnoept door buitenlandse concurrenten.