Kerkelijk Leven

Gemeenten bidden om vervloeking in Walpurgisnacht te keren

Bidstond tegen de heksensabbat

Door G. ten Voorde
HEERDE – Heksen, spoken en duivelen. In de Walpurgisnacht, de nacht van 30 april op 1 mei, bereikt de verering van satan met zijn machten der duisternis een hoogtepunt. Satanisten zouden juist in deze nacht op geheime locaties bijeenkomen om God en godsdienst, Christus en christendom te vervloeken en te bezweren. Om het demonische geweld te weerstaan, organiseren verschillende bijbelkringen en gemeenten vanavond een bidstond.

De Walpurgisnacht vindt zijn oorsprong in het Germaanse volksgeloof. Heksen en spoken zouden in de nacht van 30 april hun heksensabbat vieren, de bruiloft van Wodan met de Walküren, de bovenaardse vrouwelijke wezens die een belangrijke rol speelden in de Germaanse oorlogen.

De 'feestelijkheden' zouden plaatshebben op het hoogste punt (1142 meter) van het Harzgebergte in Duitsland. Deze Bloksberg, middelpunt van de Harz, bestaat uit een koepelvormige, granieten steenmassa. De bergtop vangt veel regen en wind, waardoor er geen bomen groeien. Boze geesten hebben hier vrij spel, zo meldt de overlevering.

De plaatselijke bevolking viert ieder jaar met traditionele volksfeesten de Walpurgisnacht, waarin tientallen zich verkleden als duivelen, heksen of elfen. Uitnodigingen voor de „bonte vieringen” van de demonische folklore zijn onder andere te vinden op Internet. Links en rechts op de zwarte website branden angstaanjagende vuren. Een groene demon zweeft langzaam over het scherm. Onderaan staat een e-mail-adres. In vlammende letters. „In de Walpurgisnacht verkondigt de grote heksenmeester zijn mystieke boodschap. Met levendige rocksongs, veel mist en rook”, stellen de organisatoren uitnodigend. Op andere sites bieden gidsen hun diensten aan voor de fraaiste routes naar de top.

Zwarte missen
Satanische kringen grijpen de Walpurgisnacht aan om het christendom te vervloeken en satan te vereren, zegt stichting Op de Bres, onder andere op grond van onderzoek door stichting Moria. „Overal ter wereld, ook in ons land, worden in de Walpurgisnacht op verborgen plaatsen godslasterlijke zwarte missen gehouden, waarbij satanisten bezweringen uitspreken tegen Jezus en Zijn gemeente, tegen Israël, tegen gezinnen, tegen kerkleiders, overheden en scholen”, aldus Cees Vork van Op de Bres.

Over het hele land verspreid, houden verschillende groepen en gemeenten, vooral uit evangelisch kring, daarom vanavond bidstonden, om „weerstand te bieden en Gods Woord te stellen tegenover de verleidingen van satan”. Op de Bres roept „broeders en zusters op in deze nacht God groot te maken, om Jezus te aanbidden als de grote Overwinnaar, in gebed en lied, en om Gods Woord te proclameren”. Als suggestie voor een invulling van een gebedsbijeenkomst heeft de stichting een liturgie samengesteld, met verscheidene bijbelgedeelten en vooral veel opwekkingsliederen.

Tegenoffensief
De Christengemeente van Purmerend komt bijvoorbeeld van vanavond tien uur tot morgenochtend zeven uur in een bidstond bijeen. Als „tegenoffensief” tegen de godslasterlijke bezweringen”, vertelt voorganger Jan Zwaan van de tweehonderd leden tellende evangelische gemeente. Zo'n vijftig mensen hebben ingetekend voor een uur of meer uren.

In Lunteren zoeken de leden van een interkerkelijke, vrouwelijke bijbelkring –„hervormd, Nederlands gereformeerd, evangelisch”– elkaar vanavond ook op voor gebed. Een uur, misschien twee. „Aan de ene kant is het misschien het beste om het, net als de satanisten, de hele nacht te doen. Maar aan de andere kant is het net zo goed als iemand het in zijn binnenkamer doet”, zegt Alda Post, zelf Nederlands gereformeerd in Barneveld.

Cees Vork van Op de Bres ontkent op zich niet dat de verhoring losstaat van de duur van het gebed. De lengte van een bidstond hangt volgens hem af van de theologische visie op het gebed. „Voor mij is het aanwezig zijn voor Gods aangezicht het belangrijkste. We moeten laten zien dat we voor Zijn zaak staan”, vindt Vork. „Dat raakt Zijn hart”.

Niet onderschatten
Niemand weet exact waar en wanneer satanisten vergaderen. Alleen de direct betrokkenen zelf. „Als ik het wist, zou ik er morgen niet meer zijn”, vermoedt een organisator van een bidstond die beslist niet met name wil worden genoemd. „Laten we het gevaar niet onderschatten”.

Als vergaderlocatie voor de satanische kringen wordt regelmatig verwezen naar het Amsterdamse Bos. De beheerders van het gemeentelijke bosgebied weten echter van niets. Op de evenementenagenda ontbreekt een reservering voor vanavond.

Of er vannacht daadwerkelijk bijeenkomsten met satansaanbidding en Christusvervloeking worden gehouden, kunnen de organisatoren van de bidstonden niet met zekerheid zeggen. Cees Vork erkent dat daar een „zwakke schakel” zit. „Wij hebben nooit een Walpurgisnachtviering in satanische kring meegemaakt. De historische lijnen wijzen allemaal wel naar deze nacht. Maar of er bijeenkomsten zijn, weet ik niet zeker. Dat blijft een zwak punt”.

„Het doet er niet toe of we weten waar het precies gebeurt”, houdt voorganger Jan Zwaan van de Noord-Hollandse Christengemeente vol. „We weten dát het regelmatig gebeurt. Dat is het belangrijkste”.

Helleveeg
Behalve de satanisten, laten ook andere groepen zich inspireren door de Walpurgisnacht. In Nijmegen organiseert de vrouwengroep “Helleveeg” regelmatig een fakkeloptocht tegen seksueel geweld. Het initiatief is afgekeken van de Duitse vrouwenbeweging, die al sinds de jaren zeventig de Walpurgisnacht viert. Silvia schrijft in de uitnodiging:

„de heksen zijn terug, recht uit de hel/ de heksen zijn terug, met vlammende haren/ de heksen zijn terug en niet meer weg te slaan”.