Kerkelijk Leven

Ds. Onderdelinden waarschuwt tegen duistere macht

„Er is een weg terug
uit occulte praktijken”

Van een onzer redacteuren
ROTTERDAM – „Ik weet niet of er hier zijn die hun vingers al eens gebrand hebben aan occulte praktijken. Satan zegt: Er is geen vergeving. Hij heeft echter geen gelijk. Er is altijd een weg terug”. Ds. C. L. Onderdelinden, predikant van de vrije oud gereformeerde gemeente te Oldebroek, zei dat zaterdag in zijn lezing over occultisme tijdens de SRB-bezinningsavond in Rotterdam.

„Die weg terug is er als we met smeking en geween tot God gaan. Dat kost strijd, maar belijd je fouten en blijf er niet mee lopen. Op ons noodgeschrei doet de Heere grote wonderen. Satan heeft grote macht, maar het levenwekkende Woord van God kan ons ervan bevrijden”.

Ds. Onderdelinden zei dat kennismaking met occulte praktijken vaak op een speelse manier begint, bijvoorbeeld met glaasjedraaien of pendelen. „Ik hoorde van een jongen die het huis niet meer uitdurfde nadat hij tijdens het glaasjedraaien te horen had gekregen dat hij niet lang meer zou leven. Er was ook een meisje dat niet meer kon bidden, lezen en naar een preek luisteren nadat ze met occulte praktijken in aanraking was gekomen. Duistere machten zijn soms tastbaar aanwezig. Denk aan Rostelli, die mensen écht laat zweven”. Als waarschuwende voorbeelden beval ds. Onderdelinden de leesboeken “Toch gered” van J. W. van den Berg en “Spelen met vuur” van Janwillem Blijdorp aan.

Ervaring
De belangstelling van de predikant voor dit onderwerp ontstond door wat hij als godsdienstleraar van zijn leerlingen hoorde, maar ook door ervaringen in het eigen gezin. „Mensen maken nogal eens kennis met occultisme als genezing uitblijft en ze allerlei therapeuten gaan consulteren. Als het werkt, zal het wel goed zijn, maar zo is het niet. Wil je door de duivel of door God genezen worden? Gods Woord leert ons verre te blijven van duistere machten.

Als je ziekte in het gezin hebt, probeer je van alles, maar dan merk je ook hoe snel je in occult vaarwater kunt belanden. Over homeopathie en dokter Vogel ga ik het niet hebben, want ik heb een zwarte jas aan en geen witte. Je stuit soms echter onverwachts op praktijken die dubieus zijn. De chiropractor die mijn hernia behandelde, verwees me door naar een masseur. In plaats van te kneden begon die zacht te strijken. De pijnlijke plekken werden roodgloeiend. Dat was behalve de eerste dus ook gelijk de laatste keer dat ik bij die man kwam.

Een assistente legde medicijnen op de buik van onze dochter en begon spiertests. Toen ging er een lampje bij me branden en moest ik opeens denken aan de yin yang-theorie. Ik verzuchtte: Heere, als we op het terrein van de satan zijn, wilt U dan Uw macht tonen? Even later zei de assistente dat ze niets met de patiënte kon beginnen”.

Bijgeloof
„Occultisme vindt in onze tijd een dankbare voedingsbodem, omdat velen God uit hun leven gebannen hebben, terwijl elk mens toch beseft dat er hogere machten zijn. Er is sprake van een grote geestelijke crisis. Een tijdlang geloofden we in de 'American dream', waarbij iedereen het beter zou krijgen. We zijn er echter achter gekomen dat geld niet gelukkig maakt.

Toch zoeken we houvast. Wat zijn we echter nameloos arm als we niets anders hebben dan onze eigen theorieën en geredeneer over die hogere machten. Men vlucht in oosterse meditatievormen. Het New-Age-denken heeft de wereld om ons heen vervuld en de boodschap van zonde en genade vindt bij velen geen weerklank meer. Er is een zoektocht naar zinvol leven, maar buiten God.

Ondertussen is er ook in onze tijd sprake van allerlei vormen van bijgeloof: het aardstralenkastje, de beertjes en andere mascottes achter de voorruit van de auto, 'vrijdag de dertiende' en de horoscoop, die via allerlei streekblaadjes ook in onze gezinnen komt: we geloven er niet in, maar toch eens even kijken...”.

De predikant wees ook op de gevaren van het kaartspel en van psychoanalyse. „Wij vergeten soms te vragen of God ons van de boze wil bewaren. Het is nodig om te waken en te bidden. Ons passen geen oogkleppen, geen struisvogelpolitiek. Met beide benen in de bagger, maar met de Bijbel in de hand, moeten we oog hebben voor wat er om ons heen gebeurt”.