Kerk en Godsdienst11 mei 2001

Drs. Vergunst: Er blijkt openheid naar geref. theologiebeoefening

Synode benoemt twee bonders

Van onze kerkredactie
LUNTEREN – De hervormde synode heeft gisteren tijdens een korte zitting zes benoemingen gedaan van kerkelijk hoogleraren en docenten. Van hen behoren dr. G. van den Brink en dr. G. van Ek tot de gereformeerde bond. Een derde benoemde, dr. Th. A. Boer, wordt door de Confessionele Vereniging gezien als een theoloog met wie zij zich verwant voelt.

Drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, zegt in een reactie dat er gisteren sprake was van een zonnige dag in zowel de natuur als voor de gereformeerde theologiebeoefening in ons land. Hij roept in herinnering dat de afgelopen jaren in Utrecht de hervormd-gereformeerde docenten dr. A. Noordegraaf en dr. J. H. van de Bank met emeritaat gingen. „Dankbaar zijn we dat dr. Van Ek in Utrecht benoemd is, waar als bijzonder hoogleraar vanwege de Gereformeerde Bond prof. de Reuver al werkzaam is.”

Dat bovendien in Leiden dr. G. van de Brink, wiens deeltijdbenoeming aan de staatsfaculteit in Utrecht per 1 mei afliep, benoemd is, „stemt ons eveneens tot dankbaarheid. Er blijkt openheid uit naar de gereformeerde theologiebeoefening. Dr. Van den Brink kan aansluiten bij de breed gewaardeerde inzet van dr. W. Verboom.”

Het is voor Vergunst nog niet duidelijk hoe de studentenstroom uit hervormd-gereformeerde kring zich verder zal ontwikkelen.

De secretaris van de Confessionele Vereniging, dr. J. D. T. Wassenaar uit Workum, toont zich dankbaar dat dr. Boer benoemd is. „Vorig jaar sprak hij nog op onze conferentie waarbij we ons eensgeestes wisten.”

Dogmatiek
Dr. G. van den Brink (1963) is benoemd tot universitair docent systematische theologie (dogmatiek) in Leiden. Gijsbert van den Brink sloot zijn theologiestudie in Utrecht af op het gebied van de godsdienstwijsbegeerte. Na een assistentschap werd hij docent filosofie en dogmatiek aan de Vijverberg in Ede en vanaf 1992 universitair docent godsdienstwijsbegeerte in Groningen. In 1995 nam hij die taak op zich in Utrecht. In 1993 promoveerde hij cum laude op een dissertatie over de klassieke leer van de almacht van God. Op dit moment is hij predikant van de hervormde gemeente Bilthoven.

Dr. G. van Ek (1957) wordt universitair docent systematische theologie (bijbelse theologie) te Utrecht. Gerrit van Ek studeerde in Utrecht af in de theologie op het gebied van Oude Testament. Hij promoveerde in 1997 op een onderzoek naar fundamenten voor sociale kritiek in wijsheidsliteratuur van het oude Nabije Oosten en Israël. In 1987 werd hij als zendingspredikant voor de Gereformeerde Zendingsbond uitgezonden naar Colombia. Aanvankelijk was hij in Bogotá docent Nieuwe Testament en systematische theologie. Later doceerde hij in Medellín exegese en bijbelse theologie. De GZB maakte vorige week bekend dat dr. Van Ek binnenkort definitief naar Nederland terugkeert.

Dr. H. P. de Roest (1959) is benoemd als hoogleraar praktische theologie te Leiden. Hij is sinds 1 januari 1999 universitair docent praktische theologie bij de kerkelijke opleiding te Utrecht. Aan de staatskant van de faculteit doceert hij theologische praxeologie. Daarvoor was hij predikant in Ransdorp/Holysloot/Durgerdam en later in Monnickendam. In 1998 promoveerde hij cum laude op een proefschrift aan de hand van Habermas over de verschillende manieren waarop de kerk in gesprek kan gaan met haar context, bronnen en geschiedenis. In Leiden heeft hij als assistent nauw samengewerkt met prof. dr. F. O. van Gennep.

Tot persoonlijk hoogleraar vrouwenstudies theologie (0,2 fte) is benoemd mevr. dr. K. E. Biezeveld (1948). Mevr. Biezeveld is op dit moment docente dogmatiek in Leiden. Dat zij ”persoonlijk hoogleraar” wordt, betekent dat het niet een nieuwe formatieplaats betreft, maar dat het een aan de persoon gebonden bevordering is.

Christelijke ethiek
In de functie universitair docent systematische theologie (christelijke ethiek) te Utrecht is benoemd dr. Th. A. Boer (1960). Theo Boer studeerde theologie in Utrecht en ethiek in Uppsala, Zweden. In 1997 promoveerde hij op een proefschrift over de theocentrische ethiek van Gustafson. Hij is sinds 1998 universitair docent christelijk ethiek. Dr. Boer is secretaris van de commissie biomedische ethiek van de SoW-kerken en lid van diverse andere ethische commissies.

Als universitair docent praktische theologie te Groningen is benoemd dr. H. Heyen (1953). Heye Heyen is afkomstig uit Duitsland. In 1995 promoveerde hij als theoloog over optimisme en pessimisme in de prediking. Op dit moment werkt hij aan een godsdienstpedagogisch proefschrift. De aanstelling van Heye Heyen is voor één jaar en kan maximaal verlengd worden tot 1 januari 2004. Dan wordt de kerkelijke opleiding in Groningen gesloten op grond van het synodebesluit over de concentratie van deze opleidingen.