Kerk en Godsdienst20 april 2001

Dr. ir. Van der Graaf bepleit Europees gereformeerd convent

Een manco van de Reformatie

Van onze kerkredactie
LA BUSSIE`RE SUR OUCHE – Dr. ir. J. van der Graaf heeft gisteren in La Bussière sur Ouche een pleidooi gevoerd voor een Europees gereformeerd convent. Hij noemde het feit dat de Reformatie nooit tot een Europees concilie kwam een manco. „De synode van Dordrecht kwam er met haar vele buitenlandse vertegenwoordigers nog het dichtste bij.”

Van der Graaf, studiesecretaris van de Gereformeerde Bond, maakte zijn opmerkingen tijdens het Colloque biblique Francophone in de abdij van het Franse La Bussière. Hij sprak over de taak van de kerk in een verenigd Europa en sloot aan bij het hervormde rapport ”Hart en ziel voor Europa”. Wel wilde hij sterker de doorwerking van het Evangelie benadrukken.

Het gereformeerde protestantisme maakt 8 procent van de bevolking van Europa uit, zei Van der Graaf. „Zal 1 procent echt gereformeerd zijn?”

Over de islamisering van Europa merkte hij op dat we geen vijandsbeeld moeten oproepen maar dat we wel de geestelijke strijd moeten aangaan vanuit de bewogenheid van Jezus Christus: „Het getuigenis naar de islam mag niet ontbreken.”

Van der Graaf wierp verder de vraag op naar de structuren die nodig zijn om als kerken samen op te trekken. Hij beriep zich op Calvijn in diens visie op een Europese kerkelijke verbondenheid. Daarbij concludeerde hij dat de Reformatie het manco onderkende van een Europees concilie. „Dat is ook niet haalbaar, maar laten we verlangen naar een protestants convent in gereformeerde zin.”

Hulpverlening
Dr. David d'Albany sprak tijdens het Colloque over christelijke hulpverlening op onder meer het psychische vlak. D'Albany studeerde theologie aan het Westminster Seminary in Philadelphia en verder psychologie, scheikunde, biologie en farmacie. Hij is onder meer lid van de American Psychological Association. Sinds twee jaar is hij actief in Parijs om de christelijke hulpverlening nieuw leven in te blazen en om als evangelist het Woord uit te dragen.

De hulpverlener stelde dat seksualiteit in de beleving van veel mensen weliswaar vooropstaat, maar dat het in een gezonde relatie een veel lagere plaats inneemt. Het is niet het begin van en relatie maar veelmeer de bekroning ervan.

„In vergelijking met Amerika kent Europa, en zeker Frankrijk, slechte hulpverleners”, vindt dr. D'Albany. Velen werken volgens hem voor geld, prestige of macht of ze willen door het werk hun eigen problemen oplossen. De omstreden methode om bijvoorbeeld bij incest door middel van dromen herinneringen naar boven te halen noemde D'Albany „zeer gevaarlijk”, omdat door deze methode ook zogeheten denkbeeldige herinneringen boven water kunnen komen.

Kerk in de branding
Dr. H. Klink, hervormd predikant te Hoornaar, sprak over de kerk in de branding der tijden. Hij belichtte de visie van de negentiende-eeuwse Zwitserse Réveilman A. R. Vinet. Deze stelde dat zonder erkenning van Gods gezag en Zijn wetten de moraal automatisch uiteenvalt en tot niets wordt. Niet meer de moraal maar het eigen belang bepaalt dan het gedrag van de mensen. Deze gedachte maakt mensen ongelukkig omdat de ziel gericht is op God en God tot het geweten spreekt.

Dr. Klink zei verder dat in de erkenning van God de grootheid van de mens ligt. Met een beroep op de moderne literatuur stelde hij dat ook moderne mensen soms noodgedwongen worden gebracht tot de erkenning dat zij niet alleen ongelukkig maar ook zondig zijn.

De predikant ziet in deze tijd weinig voortekenen dat de samenleving terugkeert tot de ware bron van het gezag. Toch is er de belofte dat, ook al openbaart zich de zonde alom, Christus met de kerk wil zijn en dat met de wederkomst het gezag van God hersteld en door iedereen erkend zal worden.

Tijdens een aparte bijeenkomst voor studenten presenteerden afvaardigingen uit Hongarije en Nederland (Utrecht, Apeldoorn en Ede) zich. Daarbij kwam onder meer het functioneren van theologische studentenverenigingen als Voetius uit Utrecht en PFSAR uit Apeldoorn aan de orde.