Kerk en Godsdienst17 april 2001

Raël beweert dat buitenaardse wezens leven op aarde brachten

Sekte gereed om mensen te kloneren

Door S. M. de Bruijn
MONTREAL – Een sekte met 55.000 aanhangers werkt in het diepste geheim aan het kloneren van een elf maanden oud jongetje dat vorig jaar is overleden. De sekteleider beweert een broer van Jezus te zijn en zegt dat wezens van een verre planeet het leven op aarde hebben gebracht. De sekte hecht grote waarde aan wetenschappelijk onderzoek en ziet kloneren als de weg waardoor mensen het eeuwige leven kunnen bereiken.

Leider van de sekte is de Franse sportjournalist Claude Vorilhon (54) die –naar eigen zeggen– eind 1973 in Midden-Frankrijk een vliegende schotel ziet neerdalen waaruit een mensachtig wezen van 1,2 meter hoog stapt. De buitenaardse wezens vertellen hem dat zij de scheppers van het leven op aarde zijn en ze noemen zich Elohim. Dat woord, dat in Genesis 1:1 vertaald is met God, betekent volgens hen: ”zij die uit de hemel zijn gekomen”.

De Elohim hebben in het verleden allerlei profeten naar deze aarde gezonden, onder wie Mozes, Jezus, Boeddha, Mohammed en Joseph Smith (de grondlegger van de Mormonen). Vorilhon heet voortaan Raël, boodschapper; hij zal de laatste van de totaal veertig profeten zijn en moet de terugkomst van de Elohim naar de aarde voorbereiden. Dat zal gebeuren vóór 2035, beweert Raël, als 5 procent van de wereldbevolking tot zijn aanhang behoort.

De boodschap van Raël is een wonderlijk mengsel van Joods-christelijke en oosterse elementen. Genesis 1:2, waar staat dat de Geest Gods op de wateren zweefde, betekent volgens Raël dat de Elohim een ruimtevaartuig stuurden om de aarde te verkennen. Ze besloten mensen te maken naar hun beeld, en verlieten de aarde nadat ze de mens opdracht hadden gegeven heen te gaan en zich te vermenigvuldigen.

De profeten hebben de taak om de mensheid voor te bereiden op de Apocalyps, de periode waarin de wetenschap zo hoog gestegen is dat de mens zichzelf het eeuwige leven kan geven door zich te kloneren. Dat tijdperk is begonnen in 1945, na de atoombom op Hiroshima. Raël: „Ze zeggen dat we een sekte zijn. Maar we zijn geen godsdienst. Onze god is wetenschap.”

Intussen zegt Raël bezig te zijn met kloonexperimenten in een geheim Amerikaans laboratorium. De Amerikaanse regering neemt de sekte zeer serieus: Raël is opgeroepen voor een onderzoekscommissie en zijn wetenschappelijk directeur dr. Brigitte Boisselier is door de Food and Drug Administration officieel de wacht aangezegd. Als reactie daarop schreef Boisselier echter in een Amerikaanse krant dat de wetenschappers die in dienst zijn van de sekte goede vorderingen maken en de techniek van het kloneren inmiddels beheersen. Uit de brief is af te leiden dat er al kloonembryo's gemaakt zijn.

Ambassade
De Raëliaanse Religie is verspreid over 86 landen en telt vooral aanhangers in Japan, Frankrijk en Canada. In Nederland zijn er ongeveer 150 volgelingen, zegt Ji Hong (34), de Chinese rechterhand van de Nederlandse leider Bart Overvliet. „We komen elke maand bij elkaar in Amsterdam, om te mediteren, en voor filosofische en wetenschappelijke discussies. Belangrijke waarden voor ons zijn respect voor het leven, liefde voor zichzelf, respect voor de verschillen tussen mensen, geweldloosheid en wereldvrede.”

De twee belangrijkste doelen van de sekte zijn het informeren van de mensheid over de ideeën van Raël en het oprichten van een ambassade. „De Elohim, onze scheppers, willen naar ons terugkomen om ons te ontmoeten. Daarom moeten we een ambassade oprichten om hen officieel welkom te heten.”

Sommige bronnen melden dat Raël 15 miljoen gulden bij elkaar heeft gebracht voor de ambassade. Het is nog onduidelijk waar de ambassade komt te staan, maar Raël heeft een aanvraag ingediend in Israël, „want het laboratorium waar de Elohim destijds de mens hebben gemaakt, stond in de buurt van Jeruzalem.”

Pasen
Kloneren is voor de volgelingen van Raël „erg belangrijk”, zegt Ji. „Alle profeten die destijds op aarde verbleven, leven nu nog op de planeet van de Elohim. Door kloneren kun je het eeuwige leven bereiken en ziekten genezen. Als een persoon sterft, neem je een cel en daarmee maak je een nieuwe persoon. Raël is op de planeet geweest en heeft het zelf gezien. De Elohim hebben betere technieken dan wij, ze kunnen uit een enkele cel direct een volwassen lichaam kloneren. Die persoon behoudt zijn geheugen en emoties uit het verleden. Toen Jezus met Pasen weer verscheen aan Zijn discipelen, herkenden ze Hem niet vanwege zijn nieuwe lichaam.”

Maar willen de raëlianen zo ver gaan dat ze Jezus ook een kloon noemen? „Jazeker, de Elohim hebben na Zijn dood een cel van Hem opgehaald, naar hun planeet meegenomen, een kloon gemaakt en die weer teruggebracht.” Waar bevindt zich die geheimzinnige planeet? „In ditzelfde melkwegstelsel, maar ongeveer een lichtjaar van hier. De Elohim hebben heel snelle ruimteschepen, die er maar een paar minuten over doen.”

Aan het eind van het telefoontje vraagt Ji of ik een krant wil toesturen en mijn naam wil spellen. „We houden een lijst bij van journalisten die onwaarheden over ons schrijven. Die nodigen we niet uit als de Elohim straks terugkeren.”

Vanmiddag verschijnt in de rubriek "Wetenschap" meer berichtgeving over deze sekte