Kerk en Godsdienst10 april 2001

SoW-kerken financieren zending en diaconaat op één manier

Fondsenwerving op vrijwillige basis

Van onze kerkredactie
UTRECHT – De Samen-op-Wegkerken willen de fondsenwerving voor zending en diaconaat in binnen- en buitenland op één lijn brengen. De Hervormde, Gereformeerde en Lutherse Kerk, die samen de SoW-kerken vormen, hebben nu nog elk een eigen manier van geldinzameling. De kerken willen het missionair-diaconaal werk voortaan op basis van vrijwilligheid en verantwoordelijkheid financieren.

De huidige fondsenwerving bestaat voor een deel uit 'verplichte' bijdragen van plaatselijke gemeenten. De SoW-kerken willen de fondsenwerving voor missionair-diaconaal werk meer gaan stroomlijnen. De vorming van het Landelijk Dienstencentrum (LDC) in december 1999 betekende ook de samenvoeging van de verschillende organisaties voor diaconaat en zending/missionair werk van de SoW-kerken. Met de bundeling van alle activiteiten kwamen verschillende manieren van fondsenwerving mee, die onderling niet altijd goed sporen.

Voor het diaconaat in binnen- en buitenland kennen de kerken uitsluitend vrijwillige fondsenwerving, via collectes, speciale acties en particuliere giften. Voor missionair werk (binnen- en buitenland) bestaan naast particuliere giften richtbedragen (hervormd, luthers) en vaste bijdragen (gereformeerd) voor de gemeenten. De vaste bijdragen aan gereformeerde kant worden geheven via het zogenoemde missionair quotum, een jaarlijks door de gereformeerde synode vastgesteld bedrag, dat de plaatselijke kerken verplicht bijeen moeten brengen.

Quotum
Om de fondsenwerving voor al het diaconale en missionaire werk op één leest te schoeien, willen de SoW-kerken per 1 januari 2002 het missionair-diaconaal aandeel invoeren. Elke gemeente wordt dan jaarlijks gevraagd een aandeel te leveren in het missionair-diaconale werk van de SoW-kerken in binnen- en buitenland. De gevraagde bedragen zullen gebaseerd zijn op de ervaringscijfers van de afgelopen jaren. Het gaat om vrijwillige bijdragen. Wel gaan de SoW-kerken ervan uit dat de plaatselijke gemeenten zich verantwoordelijk zullen blijven weten voor het gezamenlijke missionaire en diaconale werk van de kerken.

De voorstellen voor de nieuwe wijze van fondsenwerving zijn verwoord in een rapport dat voor 20 april op de agenda staat van de generale synode van de Gereformeerde Kerken in Nederland. De opstellers van het rapport, deputaten missionair en diaconaal werk en oecumenische relaties (MDO), vragen de synode in te stemmen met het voorstel het missionair quotum te laten vervangen en ruimte te maken voor de introductie van het missionair-diaconaal aandeel.

Kerken in Aktie
Het missionair en diaconaal werk van de SoW-kerken wordt uitgevoerd door de Dienst MDO van het LDC. Het buitenlandwerk van MDO wordt gepresenteerd onder de naam Kerken in Aktie. Kerken in Aktie besteedt in 2001 ruim 70 miljoen aan projecten en uitgezonden medewerkers op de terreinen zending, werelddiaconaat, noodhulp en kinderprogramma's. Voor het missionair en diaconaal werk in Nederland is dit jaar ruim 11 miljoen gulden begroot.