Kerkelijk Leven 21 juli 2000

Bijbelse tuin op Fleurig 2000 wil het Evangelie creatief brengen

Enorme paal, anker, regenboog

Door M. A. Dijkstra
BARNEVELD – De meeste bezoekers van de beurs Fleurig 2000 in Barneveld zullen niet verwachten daar het Woord van God aan te treffen. Overal staan planten, bloemen, potten en andere tuinartikelen. Het geheel wordt 'opgefleurd' door exotische muziek, eetkraampjes en zelfs een podium. Toch is helemaal aan de rand van het terrein –het lijkt symbolisch– het Evangelie te vinden, en wel in de vorm van een bijbelse tuin.

Hoog torent hij boven de andere stands uit. Vijftien meter lang is hij. De reusachtige houten paal is de grote aandachtstrekker van de bijbelse tuin van evangelist Dick van Scharrenburg. Alsof dat nog niet genoeg is, ligt er een groot anker voor en is op de achtergrond een veelkleurige regenboog te zien. Wat dit allemaal met de Bijbel te maken heeft? Ontwerper Dick van Scharrenburg legt uit: „De paal is precies even hoog als de ark die Noach duizenden jaren geleden van God moest bouwen. Het anker is het symbool van de hoop die een mens heeft als de Heere Jezus Christus zijn fundament is. En de regenboog is het teken van het verbond dat God met de mensheid heeft gesloten na de zondvloed.”

Van Scharrenburg kwam op het idee van het thema over Noach toen hij een maquette van de ark zag. Hij verdiepte zich in de geschiedenis van de zondvloed, las onder meer het boek ”Ark in de branding” van W. J. Ouweneel en raakte enthousiast over de evangelisatiemogelijkheden. Ook werd hij gegrepen door de historische betrouwbaarheid van het verhaal. Hij is ervan overtuigd dat er heel veel goed gedocumenteerde verhalen van expedities bestaan die de ark hoog in de bergen, op de grens tussen Rusland, Turkije en Iran, hebben gezien. „Een groep van niet-gelovige geleerden barstte in woede uit toen ze het schip vonden. Ze probeerden de resten te verbranden, maar het hout was te hard. Allen moesten zweren dat ze niets zouden vertellen van de vondst, maar op hun sterfbed beleden sommigen wat ze meegemaakt hadden.”

Visser
Natuurlijk is het voor veel mensen niet meteen duidelijk dat het in de tuin van Van Scharrenburg om het Evangelie gaat. „Maar dat is ook de bedoeling”, aldus de evangelist. „Ik heb geprobeerd mijn stand zo in te richten dat voorbijgangers niet meteen zien dat ik het Woord van God verkondig. Anders lopen velen expres door en ik wil de mensen juist bereiken. Ik heb ze namelijk iets te vertellen. Je kunt me vergelijken met een visser die zijn haak in een stukje brood verbergt.”

Het doel van zijn aanwezigheid op de Barneveldse beurs weet Van Scharrenburg kernachtig onder woorden te brengen: „Ik probeer mensen de weg naar de hemel te tonen door hen op Jezus te wijzen. Ik wil daarbij onderstrepen dat ik geen kerk predik, maar het Evangelie.” Vrees dat zijn werk tevergeefs is, heeft Van Scharrenburg niet. „Als ik zaad strooi, mag ik erop vertrouwen dat God de wasdom geeft. Soms ben ik wel wat ongeduldig –vroeger groef ik zelfs zaadjes op om te zien of ze al groeiden– maar een boer gaat ook niet elke dag kijken of zijn gewassen al opkomen.”

Bijbelse planten
Het is al de vierde keer dat de Barneveldse evangelist op de Fleurig-beurs te vinden is. „Een wonder”, zo meent hij. „Vier jaar geleden vroeg ik aan de organisatie of ik op de parkeerplaats mocht staan. Dat was niet mogelijk. Een broeder raadde me daarop aan een bijbelse tuin in te richten. Ik legde iets aan met een groot aantal bijbelse bomen en planten: distels, vijgen, olijven en ga zo maar door. Toen was het geen probleem meer.”

Van Scharrenburg heeft bij de inrichting van zijn stands veel gehad aan zijn verleden als bloemist. „Twintig jaar lang ben ik eigenaar van een tuincentrum geweest. Maar al heel snel vond ik er geen bevrediging meer in. Vooral rond de Kerst bekroop dat gevoel me. De verkoop van kerststukjes en dergelijke betrof alleen de buitenkant, ik wilde het Kind brengen. Steeds sterker voelde ik de roeping om te evangeliseren. Na een opleiding aan de Brandpunt-bijbelschool in Doorn kreeg ik het idee om met een soort kar over de Veluwe te trekken. Na gebed ontving ik een gift die me in staat stelde mijn ”Evangelisatie Mobiel” te kopen. Daarmee reis ik nog steeds door het gebied tussen Elburg en Veenendaal.”

Levensgroot ei
Ook tijdens het rondtrekken met zijn Evangelisatie Mobiel speelt Van Scharrenburg goed in op de visuele instelling van zijn publiek. Daarbij gaat hij zeer creatief te werk. „Om de twee maanden heb ik een ander thema. Pas had ik een levensgroot ei opgesteld. Veel mensen bleven nieuwsgierig stilstaan en vroegen wat het was. Dan vertelde ik hun over het daarin aanwezige kuiken, dat twee keer geboren moet worden. Eerst komt het uit de schaal en daarna kan het alleen opgroeien als het liefde ontvangt van zijn moeder, anders gaat het dood. Zo moet u ook wedergeboren worden door de liefde van God, legde ik vervolgens uit.”

Op nog vele andere manieren heeft Van Scharrenburg geëvangeliseerd. Zo probeerde hij ook door middel van verkeersborden en een dartspel de mensen tot nadenken te brengen. „De doodlopende weg kon ik gebruiken om mensen te vragen hoe hun levenspad eruitzag. Het missen van de roos op het dartbord hielp me het begrip zonde uit te leggen.”

Speurtocht
De creativiteit die de Barneveldse evangelist tijdens zijn tochten over de Veluwe tentoonspreidt, is ook in de bijbelse tuin goed te zien. De meest opvallende dingen op de stand zijn weliswaar de enorme paal, het anker en de regenboog. Maar er is meer. Kleuters en kinderen op de basisschool kunnen een speurtocht doen. De kleuters krijgen een werkblad met daarop zeven voorwerpen die met het verhaal van Noach te maken hebben: een stok, een pijl, een zaag, een boot, een tijger, een scheepje in een fles en een regenboog. Deze zijn verstopt in de tuin. Als ze de dingen gevonden hebben, komen ze bij Van Scharrenburg, die in een tent zit. Aan de hand van de voorwerpen vertelt hij dan het verhaal uit Genesis 6-9. „Ik vergeet nooit het gezicht van een geestelijk gehandicapt jongetje toen hij van mij een lampje cadeau kreeg. Hij straalde helemaal. „Daarmee kan ik de Bijbel lezen”, vertelde hij me.”

De puzzeltocht voor kinderen van de basisschool is heel anders van opzet. Zij moeten in de tuin op zoek gaan naar gekleurde bordjes waarop delen uit het zondvloedverhaal vermeld staan. Vervolgens dienen ze er een vraag over te beantwoorden en de oplossing op te schrijven. Een voorbeeld: „Toen het water gezakt was, beloofde God dat er nooit weer zo'n erge watervloed zou komen. Wat is het teken daarvan?”

Pek
Persoonlijk vindt Van Scharrenburg één stukje over de bouw van de ark erg mooi. „Het gaat daarin om het woordje ”pek”. Dat heeft in het Hebreeuws ook de betekenis van verzoening. Noach streek de kieren van de ark dicht met pek om het oordeel van God buiten de deur te houden. Het is het beeld van het bloed van Christus. Vergelijk het met het verhaal over de tiende plaag in Egypte. Gods oordeel ging voorbij het huis van degene die bloed aan zijn deurpost had gestreken. Met dit soort beeldtaal probeer ik, net zoals de Heere Jezus door gelijkenissen deed, mijn publiek te bereiken.”