Kerkelijk Leven 14 januari 2000

Bijna 1,3 miljoen gulden nodig om bouw te starten

Da Costa Fonds wil ds. Maoz
aan kerk met 500 plaatsen helpen

Van onze kerkredactie
GORINCHEM – Het onlangs opgerichte Isaac da Costa Fonds gaat geld werven voor de bouw van „het eerste joods-christelijke huis van samenkomst in het land der vaderen sinds 1700 jaar.” Het ontbreekt de christelijke gemeente ”Genade en Waarheid” van ds. Baruch Maoz namelijk aan financiële middelen om een contract met een aannemer af te sluiten. In augustus vorig jaar kreeg de gemeente vergunning om een eigen kerk te bouwen. Voor Israëlische begrippen was dat een unicum.

Tijdens een presentatie van de stichting, gisteren in Gorinchem, werd duidelijk dat de baptistengemeente van ds. Maoz de kosten van een nieuw kerkgebouw onmogelijk kan opbrengen. De gemeente in Rishon leZion, zegt penningmeester A. J. Diepenbroek, is de laatste jaren sterk gegroeid door de toestroom van Russische immigranten. Zij komen vrijwel zonder persoonlijke bezittingen het land binnen, zodat de gemeente veel geld besteedt aan diaconaal werk onder Russische joden.

Diepenbroek woonde zelf enkele jaren in Israël en kerkte in de gemeente van ds. Maoz, de grootste Messiasbelijdende gemeente in Israël. „Zo'n 150 mensen bezoeken de kerkdiensten, terwijl er plaats is voor zestig personen. Wie niet kan zitten, staat binnen of buiten op de parkeerplaats onder een stuk zeildoek.”

Even is het idee geopperd een gymzaal te bouwen die op doordeweekse dagen verhuurd kan worden. „Maar dat wilde een deel van de gemeente niet. Een kerk is een huis van God, zeiden ze.”

Garantiesom
De plannen voor het nieuwe bedehuis voorzien in onder meer een kerkzaal met 500 zitplaatsen. De totale bouwsom wordt geraamd op 2 miljoen dollar, zo'n 4,3 miljoen gulden. Om een contract met een aannemer te kunnen tekenen moet de gemeente 600.000 dollar, bijna 1,3 miljoen gulden, als garantiesom in kas hebben. Zolang het contract er niet is, betaalt de gemeente maandelijks een boete van omgerekend 15.000 gulden. De Israëlische regering heeft deze regeling ingesteld om speculaties met stukken grond, die sterk in waarde stijgen, te voorkomen. Voorlopige doelstelling van het Da Costa Fonds is daarom het op korte termijn bijeenbrengen van 1,3 miljoen gulden.

De gemeente ”Genade en waarheid” krijgt overigens al financiële steun van Amerikaanse, Engelse en Schotse kerken. Zij financierden de langdurige juridische procedure van het aanvragen van een vergunning en de aankoop van een stuk grond. Onlangs meldde ds. Maoz echter dat de fondsen vanuit Amerika „opgedroogd” zijn.

Interkerkelijk
De stichting heeft een interkerkelijk karakter. Naast initiatiefnemer Diepenbroek hebben de hervormde predikanten W. van Gorsel, A. Vlietstra jr. en P. de Vries, alsmede de predikanten R. Boogaard, W. Silfhout van de Gereformeerde Gemeenten en de christelijke gereformeerde ds. P. den Butter zitting in het bestuur. Overige bestuursleden zijn J. J. de Jong, algemeen secretaris van het deputaatschap voor Israël van de Gereformeerde Gemeenten, en de oud gereformeerde ouderling M. Dankers. Gezocht wordt nog naar een bestuurslid met een bouwkundige achtergrond.

Met de Stichting Steun Messiasbelijdende Joden (SSMJ), onder voorzitterschap van ds. A. Jonker te Nijkerk, heeft het Da Costa Fonds een „goede bespreking” gevoerd, zei voorzitter ds. Silfhout. „Wederzijds zullen we elkaar op de hoogte stellen van onze activiteiten. Het zou kunnen zijn dat na verloop van tijd bepaalde zaken in elkaar worden geschoven.”

Het Da Costa Fonds heeft een beperkt doel, voegde Diepenbroek toe. „Zodra ds. Maoz een eigen kerk heeft, wordt de stichting opgeheven. De SSMJ is breder. Het zou kunnen zijn dat ons fonds een van de bestemmingsdoelen van de SSMJ wordt.”

Verder kijken
Bestuurslid ds. De Vries wil graag verder kijken dan een kerkgebouw voor ds. Maoz. „Het gebouw is nodig, want de nood is nijpend. Maar graag vestigen we er de aandacht op dat ds. Maoz een geordend kerkelijk leven in Israël gestalte wil geven. Mogelijk ontstaat er een kerk met een gereformeerde grondslag in Israël. Daaraan zouden we graag een bijdrage leveren.”