Tweede-Kamerverkiezingen 6 mei 1998

Van der Staaij wil karikatuur van SGP doorbreken

Kamerleden zoeken nieuwe zetels op

Door B. J. Spruyt
DEN HAAG – Enthousiast maar toch ook een beetje aarzelend kwamen ze gistermiddag de plenaire zaal van de Tweede Kamer binnen. Gadegeslagen door een volle tribune met trotse familieleden, vrienden en kennissen zochten de leden van de nieuwe Tweede Kamer aan de hand van een plattegrondje hun kobaltblauwe zetel op.

Meest opvallende verschijning was ongetwijfeld het nieuwe VVD-kamerlid mevrouw Rémak-Boerenveen. In Surinaamse klederdracht schreed zij zelfbewust door de zaal, zwaaiend naar haar dochtertje op de tribune dat in hetzelfde Creoolse gewaad gekleed ging. Ook opvallend: GroenLinks-fractievoorzitter Rosenmöller had voor de gelegenheid zelfs een keurige stropdas omgedaan. Premier Kok kon niet nalaten zijn rivaal op de linkervleugel daar lachend op aan te spreken.

Nadat het rumoer was verstomd, begroetingen hadden plaatsgevonden, de bloemen in ontvangst waren genomen en ieder zijn plek had gevonden, volgde de beëdiging. Bij het betuigen van hun trouw aan de grondwet, de Koningin en het Statuut van het Koninkrijk konden de nieuwe kamerleden kiezen tussen het afleggen van de belofte –„dat verklaar en beloof ik”– en het afleggen van de eed – „zo waarlijk helpe mij God almachtig”.

Van de 148 kamerleden die gistermiddag werden bevestigd –mevrouw Van Dok-van Weele moest nog een uitreksel uit het bevolkingsregister inleveren en PvdA'er Van Oven was in het buitenland– legden er 57 de eed af. Alle 37 leden van de christelijke fracties (CDA, RPF, SGP, GPV) staken de twee vingers van hun rechterhand omhoog, daarin gevolgd door zeven PvdA'ers, negen VVD'ers, twee D66'ers, één SP'er en één GroenLinkser (ds. A. Harrewijn).

Benjamin
Ondervoorzitter Zijlstra had van tevoren aangekondigd dat de eed of de belofte ook in het Fries mocht worden afgelegd. CDA'er J. Atsma uit Surhuisterveen, directeur van de Koninklijke Nederlandse Wielerunie, was de enige die van die gelegenheid gebruikmaakte.

Een verontwaardigd gemompel steeg op toen PvdA'er R. van der Ploeg zich uit zijn zetel verhief. Nonchalant-demonstratief sprak hij de belofte uit met de handen diep in zijn broekzakken. Eén keer klonk de belofte ineens tweestemmig. Het nieuwe SP-kamerlid Agnes Kant dacht haar naam al te hebben gehoord, maar moest VVD'er Kamp toch even laten voorgaan.

Na de beëdiging kreeg Sharon Dijksma (PvdA) het woord. Tot op dat moment was zij, geboren in 1971, vier jaar lang het jongste kamerlid geweest. De eretitel “Benjamin van het parlement” droeg zij over aan de 24-jarige CDA'er Camiel Eurlings uit het Limburgse Valkenburg, die met voorkeurstemmen in de Kamer is gekozen. Zij bood hem een boek aan van J. M. A. Biesheuvel (”De wereld moet beter worden”), waarna Eurlings een spontaan dankwoord uitsprak.

Zijlstra schorste de vergadering vervolgens voor een lange luchpauze, die door de meeste kamerleden werd aangegrepen om hun gevolg door de Tweede-Kamergebouwen rond te leiden. 's Middags volgde nog een debat over het profiel van de vandaag te kiezen nieuwe kamervoorzitter. Daarin sprak de 31-jarige SP'er Agnes Kant haar maidenspeech uit.

Verschijning
Het kersverse kamerlid van de SGP, mr. C. G. van der Staaij, moest nog even wachten. In dat debat voerde

GPV'er Van Middelkoop namens de drie kleine christelijke fracties het woord. Samen met fractievoorzitter Van der Vlies snelde Van der Staaij al wel naar de griffie om zijn eerste schriftelijke vragen, over de wettelijke bescherming van foetussen, in te dienen.

En hij werd gelijk al bestormd door de camera's van het NOS Journaal, dat wel eens van hem wilde weten wat hij in de komende jaren voor de SGP kan gaan betekenen. Als een volleerd politicus antwoordde Van der Staaij dat „zijn verschijning alleen al” de bestaande karikatuur van de SGP als een stoffige partij van oude mannetjes zou kunnen doorbreken.