Tweede-Kamerverkiezingen 6 mei 1998

CDA, RPF en GPV nemen handschoen op

Positieve reacties op
overlegvoorstel SGP

Van onze politieke redactie
DEN HAAG – De fracties van CDA, RPF en GPV reageren welwillend op het SGP-voorstel om met elkaar na te gaan hoe de partijen na de teleurstellende verkiezingsuitslag van 6 mei vorm kunnen geven aan christelijke politiek.

Van der Vlies deed zijn voorstel gisteren in een brief aan zijn collega-fractievoorzitters van de christelijke partijen. Nadat de partijen met elkaar hebben overlegd, moeten ze ook de kerken en andere christelijke organisaties bij het beraad betrekken. Het is overigens niet bedoeld om „de christelijke partijen op de een of andere wijze te laten versmelten”, zo schrijft de SGP-voorman.

CDA-fractievoorzitter De Hoop Scheffer spreekt van een sympathiek plan. „Als het tweede paarse kabinet er onverhoopt toch komt, gaan we graag op het voorstel in”, aldus de woordvoerder van De Hoop Scheffer. „Onze leider heeft altijd benadrukt dat de christelijke partijen in de Tweede Kamer meer moeten kijken naar hetgeen hen bindt en niet zo zeer naar hetgeen hen scheidt”.

De woordvoerder wijst erop dat in de achterliggende jaren de christelijke partijen gezamenlijk al eens een overleg hebben gehad met vertegenwoordigers van het christelijk onderwijs. Ook met vertegenwoordigers van de kerken heeft het CDA geregeld contact. „Laten we eerst maar eens met elkaar gaan overleggen, dan kunnen we daarna de contacten met de andere organisaties uitbouwen”.

Vrijblijvendheid weg
RPF-fractievoorzitter Van Dijke is ook enthousiast. „Ik heb al op de avond van de verkiezingen gezegd dat we gezamenlijk een pact tegen paars moeten vormen”. Hij is blij dat juist de SGP ermee komt. Van versmelten van partijen wil de RPF'er ook niets weten. „We kunnen met dit overleg de lotsverbondenheid institutionaliseren. In dat geval zijn we de vrijblijvendheid voorbij”.

Het initiatief toont aan dat de SGP „wat loskomt van haar geïsoleerde positie”. Van een koerswijziging is volgens Van Dijke geen sprake. „Daarvoor moeten er meer signalen komen, maar ik ben hier wel erg blij mee. We pakken de handschoen volgaarne op”.

De RPF-leider ziet echter wel een aantal problemen opdoemen. Het lijkt Van Dijke moeilijk om met name met de vele christelijke organisaties in ons land en met de kerken op één lijn te komen. „Met de actie tegen de 24-uurseconomie is dat gelukt. Dat verdient navolging. Als het echter gaat om vragen omtrent leven en dood, zijn er zeer wezenlijke verschillen. Bovendien heb ik in het verleden gemerkt dat veel kerkelijke instellingen ook zijn georiënteerd op PvdA en GroenLinks”.

Verder heeft Van Dijke vragen over de rol van het CDA in het geheel. „Ik heb vier jaar geleden met de toenmalige CDA-leider Heerma gesproken over dit thema. Toen hield hij de boot af. Verder vond ik dat de huidige fractievoorzitter van de christen-democraten tijdens het verkiezingsdebat in Zwolle ook erg terughoudend was. De Hoop Scheffer is veel 'paarser' dan wij zouden wensen. Niettemin zou ik het toejuichen als we met zijn vieren ons rekenschap gaan geven over hetgeen ons in de komende kabinetsperiode te doen staat”.

Goede aarde
Bij GPV-fractievoorzitter Schutte is het SGP-voorstel ook „in goede aarde gevallen”. De gedachte is volgens hem niet helemaal nieuw. „We hebben er in eigen kring ook al over gesproken en we waren het erover eens dat een dergelijk initiatief zinvol zou zijn. We vinden het SGP-plan heel zinnig en we steunen het”.

Over de precieze vorm wil Schutte nog nadenken. Wat hem betreft moet het geen eenmalige zaak zijn. „We moeten elkaar tot een steun zijn waar dat kan. Om dat goed te kunnen realiseren, is een zekere regelmaat in overleg nodig. Dat geldt voor het overleg tussen de fracties, maar ook voor het overleg met andere christelijke organisaties en kerken”.