Tweede-Kamerverkiezingen 6 mei 1998

Derde zetel SGP definitief vast

CDA verliest 29e
zetel aan de VVD

Van onze politieke redactie
DEN HAAG – Het verlies van het CDA bij de Tweede-Kamerverkiezingen is nog groter geworden dan het al was: de christen-democraten komen niet op 29 maar op 28 zetels uit. De VVD krijgt een extra restzetel en krijgt daarmee 39 kamerzetels. De derde zetel voor de SGP staat definitief vast.

Dat blijkt uit de officiële uitslag van de kamerverkiezingen die de Kiesraad gistermiddag in de Oude Zaal van het Tweede-Kamergebouw heeft bekendgemaakt. Het VVD-kamerlid O. P. G. Vos, die enige bekendheid verwierf als lid van de parlementaire IRT-commissie, was 39e op de VVD-lijst. Hij weet dus sinds gistermiddag dat hij kan blijven. Vos, zichtbaar aangekomen omdat hij de spanning omtrent zijn herverkiezing verwerkte door veel te eten en te drinken, was zeer opgelucht. „Alles ziet er ineens weer heel rooskleurig uit”.

Verliezer bij het CDA was de Fries J. Reitsma. Reitsma reed de Elfstedentocht en fietste en liep dat het een lieve lust was om via voorkeurstemmen zijn zetel veilig te stellen. Hij kreeg er uiteindelijk slechts 1192, terwijl hij er 14.341 had moeten halen (25 procent van de kiesdeler). Het CDA had overigens slechts 400 stemmen te weinig om de restzetel binnen te slepen.

Jongste kamerlid
Reitsma stond weliswaar 26e op de kandidatenlijst, maar moet toch het veld ruimen, omdat drie kamerleden van het CDA wel via voorkeurstemmen naar het Binnenhof mogen verhuizen. De 24-jarige Limburger C. Eurlings (36e op de lijst en nu het op een na jongste kamerlid ooit) en de Overijsselse boerin Annie Schreier-Perik (nummer 38) behaalden respectievelijk ruim 24.000 en ruim 17.000 stemmen. Dat ging ten koste van de nummers 28 (Mosterd) en nummer 27 (Meijer). Meijer zelf blijkt echter ook voldoende voorkeurstemmen te hebben gehaald (16.390) en mag daarom blijven ten koste van oudgediende Reitsma.

Voor hem was de teleurstelling groot. „Ik ben absoluut niet gelukkig”, aldus de CDA'er. „Als ik nu nog door de kiezers zou zijn afgestraft, maar nu ben ik door mijn eigen collega's, via voorkeurstemmen, gewipt. Dat is wel heel frustrerend”.

Teleurstelling
Het lukte verder niet één kamerlid om via voorkeurstemmen in de Kamer te komen. Ook D66'er Van den Bos niet. De buitenlandwoordvoerder van de democraten ontpopte zich de laatste weken als dierenvriend en voerde een intensieve campagne voor zijn herverkiezing, maar kreeg uiteindelijk niet meer dan 2000 stemmen.

Verder bleef de uitslag gelijk aan die van vorige week. De PvdA blijft met 45 zetels de winnaar. De VVD heeft nu echter net als de PvdA acht zetels gewonnen. Voor velen binnen de PvdA was dat gistermiddag een teleurstelling. Als de PvdA één zetel meer had gewonnen dan de VVD, dacht de partij één ministerspost meer te kunnen opeisen dan de liberalen.

De ouderenpartijen en de CD verdwijnen definitief uit de Kamer. De Centrumdemocraten hebben vooral de kiesdeler niet gehaald omdat zij niet meededen in de kieskringen Assen en Nijmegen.

De SGP zag gisteren toch met een zekere spanning naar de definitieve uitslag uit. 's Morgens was immers bekend geworden dat de uitslag van Tilburg verkeerd was doorgegeven en dat er daarom 700 stemmen meer naar de VVD gingen. De zevende restzetel ging naar de SGP dankzij de lijstverbinding met RPF en GPV. Anders zou de zetel naar het CDA zijn gegaan. De SGP kreeg uiteindelijk 153.375 stemmen, de RPF 174.520 en het GPV 108.584.